Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Ayı

Barış Manço'nun adına şarkı yazdığı AYI'lar her ne kadar pek çoğumuza bir çizgi film kadar uzak olsa da son zamanlarda gazetelerde ve televizyonlarda karşımıza çıkan haberlerle aslında çok yakınımızda olduğunu bizlere hissettiriyor.

Yıllar önce bir gösteri unsuru olarak ara sokaklarda karşımıza çıkan ve burnuna geçirilmiş halkalarla kontrol ettiğimiz ayılar özgürlüğünü kazanalı yıllar geçmiş olsa da hayatımızdaki yerleri çok daha farklı bir boyuta evrilmiş gibi duruyor.

Hayvanların yaşam alanlarına ne kadar fazla müdahale ettiğimizin bir kanıtı gibi son zamanlarda olmadık yerlerde karşımıza çıkan ayıların saldırdığı insanların haberlerini okumaya başladık. Zaman geçtikçe espri malzemesi yapmaya başladığımız bu saldırı haberlerinin artacağından hiç kuşkumuz olmasa da yaşam alanlarımızı ormanlık alanlara taşımayı sürdürdükçe ayı saldırıları sadece köylülerin ya da doğa tutkunlarının başına gelen bir şey olmaktan çıkıp 'beyaz yakalı' diye tabir edilen insanların da derdi haline gelecek gibi duruyor...

Düşünsenize bir sabah koşusu için evinizin yakınındaki ormanlık alanda koşarken bir anda karşınızda bir ayı beliriyor!

Sonuçlarını düşünmeye zahmet etmeden kirletmeye devam ettiğimiz doğa ananın bize yaşattığı ilginç durumlardan sadece biri... Kendisine yaşam alanı bırakmadığımız canlıları yaşatmak adına onları hayvanat bahçelerinde toplayıp vicdanımızı rahatlatırken bir grup ayı rahat bir kış uykusu çekebilmek adına elinde kalan son alanları da korumak adına dikkat çekici bir savaş veriyor.

Bunları bana yazdıran şey kısa bir süre önce karşıma çıkan ayı saldırısı haberi oldu. Tokat'ın bir köyünde çiftçilik yapan Şenel Yıldız'ın ahıra giderken karşısına çıkan ayıyla güreşmesi haberin başlığıydı. Yıldız'ın haberin sonunda yaptığı "Yiyecek bulamadıkları için yerleşim yerlerine kadar iniyorlar" açıklamasıysa eğer 'güreşmeyi' sevmiyorsak aşırı tüketimden kaçınmamız gerektiğine dair net bir mesaj gibiydi.

Bazılarınız kırsalda ayı saldırısını doğanın bir mesajı olarak yorumlamanın çok abartılı olduğunu söyleyebilir onlara da 'Evinin önünde ayı saldırısına uğradı' başlıklı haberle selam gönderelim.

Geçtiğimiz ay yaşanan ayı saldırısında, alışverişten dönen Ahmet Aral, elindeki poşetlerle evinin önüne geldiği sırada aniden yakındaki samanlığın arkasından çıkan ayının saldırısına uğramış neyse ki saldırıyı hafif yaralarla atlatmıştı.

Doğa ananın hayvanlar üzerinden gönderdiği mesajları okumak ve anlamak için geç kalmadık. Sadece bu tarz haberleri okuyup geçmek yerine altındaki mesajı biraz daha yakından okumamız gerekiyor.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları