ABD tarihinde bir ilk: Daha önce infazdan kurtulan mahkuma görülmemiş idam yöntemi uygulanacak!

ABD tarihinde bir ilk: Daha önce infazdan kurtulan mahkuma görülmemiş idam yöntemi uygulanacak!
Alabama eyaletinde, Kenneth Eugene Smith'in idam edilme girişimi kamuoyunun dikkatini çekti. Daha önce 2022 yılında zehirli iğne ile idam edilme girişiminden kurtulan Smith, perşembe günü nitrojen gazı ile idam edilmesi planlanıyor.

Alabama'da gerçekleşen olay, Kenneth Eugene Smith'in idam süreciyle ilgili tartışmaları alevlendirdi. 2022 yılında zehirli iğne ile idam edilme girişiminden sağ kurtulan Smith, perşembe gününe planlanan nitrojen gazıyla idam edilme kararıyla tekrar gündemde.

Alabama eyaletinde gerçekleşecek olan idam, 1982 yılından beri kullanılan zehirli iğne yönteminden farklı olarak, ABD genelinde ilk defa uygulanacak olan nitrojen gazı infazını gündeme getiriyor.

Eyalet yetkilileri, nitrojen gazının hızlı bir şekilde bilinç kaybına neden olacağını belirtirken, eleştirenler ise bu yeni infaz yöntemini insan deneylerine benzetiyor. Azot gazı infazı, mahkumu saf azot solutmak suretiyle vücuda gerekli olan oksijeni keserek ölüme yol açıyor.

2-001.webp

İLK KEZ KULLANILACAK!

ABD genelinde henüz hiçbir eyalette kullanılmamış olan bu yöntem, ölüm cezasını infaz etmek amacıyla nitrojen gazının kullanılmasının ilk örneği olacak. Bu değişiklik, özellikle enjeksiyonlarda kullanılan ilaçların bulunmasının zorlaşması nedeniyle, bazı eyaletlerin mahkumları infaz etmek için yeni yollar aramasının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Azot gazı, renksiz ve kokusuz bir gaz olup, insanlar tarafından solunan havanın büyük bir kısmını oluşturur ve uygun seviyelerde oksijenle birlikte solunduğunda zararsızdır. Kenneth Eugene Smith'in infazında planlanan süreç, mahkumun yüzüne NIOSH onaylı Tip-C hava solunum cihazı takılmasını içeriyor. Gardiyan, ölüm emrini okuyarak nitrojen gazı sistemini etkinleştirmeden önce mahkuma son bir sözü olup olmadığını soracak.

12.webp

Eyalet protokolüne göre, nitrojen gazı en az 15 dakika boyunca uygulanacak ve Alabama başsavcılığına göre saniyeler içinde bilinç kaybına ve dakikalar içinde ölüme neden olacak.

ABD'NİN İFAZ YETKİSİ VAR MI?

ABD'de 27 eyalette yasal bir ceza olmasına rağmen, ölüm cezalarını infaz etme yetkisine sahip olan 20 eyalet bulunmaktadır. Diğer yedi eyalet ve federal hükümet ise çeşitli moratoryum türlerine tabidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde idam cezasının kökenleri, ülkenin erken sömürge dönemine kadar uzanmaktadır, özellikle Virginia kolonisine dayanmaktadır.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar