7,3 büyüklüğünde deprem üretebilir! “624 yıldır suskun” diyerek o ili işaret etti!

7,3 büyüklüğünde deprem üretebilir! “624 yıldır suskun” diyerek o ili işaret etti!
Uzman isim, o ildeki deprem riskine dikkat çekerek “624 yıllık bir suskunluk var ve 7,3 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip” diyerek uyardı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzmanlar riskli illere ilişkin uyarılarına devam ederken bir uyarı da Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er’den geldi. Er, 7,3 büyüklüğünde deprem beklediği yeri açıklayarak önemli noktayı duyurdu.

Üç üniversitenin Bursa’daki aktif fay hatları üzerine yaptığı ortak çalışmada, daha önce haritalarda yer almayan 95 kilometre uzunluğunda yeni bir fay hattı keşfedildi. Hattın Kayapa’dan Yenişehir’e uzandığı ve aktif halde oldu tespit edildi.

engin-er-btur.jpg

“ALÜVYON ZEMİNLER DEPREMİN ETKİSİNİ ARTIRIR”

Gazete Duvar’dan Pelin Akdemir’in haberine göre Engin Er, yaptığı açıklamada "Bursa Ovası'nda 700 metreye kadar varan alüvyonal zeminler bulunuyor. Bu zeminler, su dolu bir bardağın masada durmasına rağmen içindeki suyun sallanması gibi davranıyor. İzmir ve 6 Şubat depremlerinde de bu etkiyi gördük. 6 Şubat depremi Maraş'ta gerçekleşti ancak en çok hasar Hatay'da meydana geldi. Aradaki 200 kilometrelik mesafeye rağmen, hasarın en yoğun olduğu yer zeminin özelliklerine bağlı olarak değişti. Alüvyon zeminler, depremin etkisini artırma özelliğine sahiptir." dedi.

basliksiz-2ejf-cover-jpg.webp

“7,3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETME POTANSİYELİNE SAHİP”

Yenişehir Ovası'ndaki son depremin 1400 yılında meydana geldiğini hatırlatan Er, "624 yıllık bir suskunluk var. Biriken kayma 5,4 metre ve 7,3 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip. Bu senaryo, bu fayla geçerlidir. Ayrıca İznik'ten başlayan ve Gemlik ile Mudanya üzerinden devam eden, 5 ve üzeri büyüklükte depremler üreten bir fay hattı bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

depremde-81-kisinin-oldugu-binada-ozensiz-iscilik-tespit-edildi-rb1n.webp

“SADECE BÜYÜKORHAN, HARMANCIK VE KELES İLÇELERİNDE FAY HATTI YOK”

Fay hattı üzerine bina yapılmasının sakıncalı olduğunu vurgulayan Er, "Bursa'da şu anda fay hattı üzerinde bina inşa etmenin bir sakıncası yok gibi görünüyor. Ancak şehirde birçok fay hattı bulunmaktadır. Kaç binanın fay hattı üzerine inşa edildiğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bursa'da sadece Büyükorhan, Harmancık ve Keles ilçelerinde fay hattı bulunmamaktadır. Diğer tüm ilçelerde kendi adlarıyla anılan fay hatları mevcuttur" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar