Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

61 yıl sanat yapmak

Sanatın ve sanatçının kendi penceresinden olanı biteni anlatmaya pek de muktedir olamadığı toplumlarda, kimileri canlarını dişlerine takarak seslerini daha gür bir şekilde çıkarmak çabasına girer…

Kimileri bunu son derece sert mizaçlı eserlerle seyirciye aktarırken kimileri de mizahın gücünü kullanmayı tercih eder. 2021 yılı itibariyle 61. Sanat yılını kutlayan Müjdat Gezen de sesini mizahla duyurmayı seçmiş bir isim oldu.

Unutulmaz karakterlere imza atmış olan Gezen'in Türk sanatına katkısı bu kadarla da kalmamış açtığı Müjdat Gezen Sanat Merkezi ile memleketimize pek çok sanatçı kazandırmış ve halen de kazandırmaya devam eden bir değer…

Yaşadığı dönemin atmosferine rağmen mizahın hamurunda olan siyasi taşlama geleneğini sürdürdüğü için mahkeme kapılarına düşmek zorunda kalan Gezen, hiç şüphesiz yaşadığı çağa damga vurmayı başaran bir sanatçı oldu.

Sadece sahnede oyun sergilemenin ya da insanları kahkahalarla güldürmenin kalıcı olmak adına tek başına yeterli olmayacağını bilen usta oyuncu, açtığı okulunda 30 yılı geride bırakırken bu süre zarfında şu anda televizyonların en ünlü yüzleri arasında olan yüzlerce isim yetiştirdi.

Bu işi öylesine iyi yaptı ki Müjdat Gezen'in yetiştirdiği öğrenciler de tıpkı Şevket Çoruh örneğinde olduğu gibi kendi tiyatrolarını açarak bu değerli sanatı yeni nesle ulaştırma kaygısına girdi…

Sanatın anlaşılması ve geniş kitlelere kendisini doğru ifade edebilmesi adına ne yazık ki ülke olarak doğru sıçramayı yapamadık. Tiyatro sahneleri hınca hınç dolsa da özellikle kriz dönemlerinde ya da  üzerimizdeki etkisi halen devam eden pandemi döneminde hayatımızdan çıkardığımız ilk şey sanat oldu. Üstelik bunu devlet eliyle yaptık!

İnsanlara virüs bulaşmaması adına ilk olarak sinema ve tiyatro salonlarını feda ettik ve en geç de onları açtık. Bu süre zarfında pek çok özel tiyatro kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. İşte bu süre zarfında Müjdat Gezen gibi isimlerin değeri daha ön plana çıktı.

Çünkü onlar öğrenci yetiştiren ve ülkedeki sanat ışığını parlak tutmaya çalışanlardı.

Dile kolay 61 yıl boyunca sanat yapmak ülkenin karında kışında tiyatro sahnesine çıkmak, yeni oyunlar yazmak onlar için ve onlar için yeni cevherler bulup en detayına kadar işlemek…

Son olarak yakın arkadaşı Uğur Dündar'ın programına öğrencileriyle birlikte konuk olan Müjdat Gezen onlarca yıldır üretmenin nasıl bir şey olduğuna dair anılarını anlatırken özellikle hep keyifli şeylerden bahsetmeye özen gösterdi.

Türkiye'de 61 yıl boyunca sanat yapmanın zorluklarına dair anıları her ne kadar ünlü öğrencileri dile getirse de usta isim "insanları bunlarla sıkmayalım" diyerek konuyu geçiştirdi.

Yıllarca altı dolu dolu sanat yapmak ne kadar zorsa böylesine mütevazi kalabilmek de bir o kadar zor…

Daha nice yıllara Müjdat Gezen…

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları