Yeni zam korkusu kapıda! Gelire göre faiz kampanyası konut fiyatlarını nasıl etkiyecek?

Yeni zam korkusu kapıda! Gelire göre faiz kampanyası konut fiyatlarını nasıl etkiyecek?
Hükümet, “konut kredi faiz paketi” ni ilk olarak 5 ay öncesinde konuşmuş, Aralık ayı itibariyle yeni bir paket daha hazırlandığını ise geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Bu kez yapılacak kampanyada vatandaşın gelirine göre 3 farklı faiz seçeneği ile yapılacağını açıklamıştı. Uzmanlar ise “yerli üretim yok, düşük faizli kredi seçeneği sadece fiyatları artırır” diyerek uyardı. İşte detaylar…

YENİ ZAM KORKUSU KAPIDA

Hükümetin “gelirine göre konut kredisinde faiz” kampanyası vatandaşta ve uzmanlarda yeni bir zam korkusuna yol açarak endişe yarattı. Yeterli konut üretimi yokken, mevcut konut stoğu erimişken bu kampanya ile birlikte talebin canlanması konut fiyatlarını artıracağını uzmanlar tarafından konuşuluyor.

Gyrimenkul uzmanları “arzın yetersiz kaldığı bir piyasada talebi artırmak için yapılan politikaların fiyatları yukarı çekeceği” noktasında oldukça kararlı. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu ise “söz konusu zamların konut stoğunun olduğu bölgelerde olacağını ve %5 bandında gerçekleşeceğini” ifade etti.

KONUTTA, GELİRE GÖRE FAİZ SEÇENEĞİ!

Hazine ve Maliye Bakanı, müteahhitlerle bir araya gelerek sektördeki sorunların yanı sıra, izlenecek politika ve kampanyalarla ilgili detaylı bir görüşme sağlamıştı. Aynı masada devreye alınacak vatandaşın gelirine göre “alt, orta ve yüksek” faiz seçenekleri ile konut kampanyası yapılacağı da açıklanmıştı. Faiz oranlarının ise minimum ile maksimum 0.69-1.20 arasında olacağını da açıklamasındaki ifadelerine eklemişti.

İMKON: KONUT FİYATLARINDA EN AZ %5 ZAM!

Açıklanan yeni destek konut kampanyasının, konut fiyatlarını olumsuz etkileyeceğini düşünen ve endişe duyduğunu ifade eden Tahir Tellioğlu, “fiyat ortalaması 500.000-3.000.000 arasındaki konutlarda özellikle, fiyat artışı göreceğiz. Konut stoğunun olduğu yerlerde bu artışı bekliyoruz. Tabi her daire için fiyat artışı aynı olmaz. Lokasyona göre değişiklikler olacaktır. Ama ortalama alırsak %5 kesin görünüyor.” Dedi.

YETERLİ ÜRETİM OLMADIĞI İÇİN, KONUT KAMPANYASI İLE GELECEK OLAN ZAM KAÇINILMAZ!

Gayrimenkul uzmanları ise İMKON ile aynı görüşe sahip. “Kredi faiz oranlarında yapılan indirimler, her zaman fiyatları yukarı çekmiştir.” diyen gayrimenkul uzmanları “şu an yapılan kampanyada yeni yapılar için değil, yapılmakta ve bitmekte olan konutlara yönlendirme sağlayarak talebin artırılması daha doğru bir hamle olur. Böylece hem insanların konuta erişimi artar hem de fiyat artışının önüne geçilebilir.” fikrini savunuyorlar.

Ayrıca vatandaşın gelirine göre kredi faiz imkanının, bazı usulsüzlüklere de yol açabileceği endişesi gündeme oturdu. 

Uzmanlar; “ Türkiye’de ciddi kayıt dışı bir durum var. Gelirini beyan etmeyen, yüksek gelire sahip vatandaşlarımız var. Bu insanlar enflasyona karşı da ezilmiyor. Verdikleri hizmetle, malın fiyatını korurken kendi satın alma gücünü de koruyor. Üstelik fatura kesmediği için vergi de ödemiyor”derken asıl endişenin “vergi mükellefi olmayan ancak geliri bulunan kişilere düşük faizle kredi verip, konut sahibi yapmanın vergi mükellefi olan insanların cebinden parayı alıp onlara vermek” anlamına geldiğini de belirttiler.

HAYAL KIRIKLIĞI OLACAK!

Gelire göre konut kredisi faizi kampanyasının tıpkı 2020 kampanyası gibi düşünenlerin hayal kırıklığı yaşayacağını ifade eden piyasa uzmanları nedenini ise; “o dönemdeki yapı stoğu bugün yok.” Diyor. 

Haricinde ise piyasa uzmanları 5 ay önce Recep Tayyip Erdoğan’ın konut kampanyası için düşük faiz kampanyasını duyurmasını takiben peş peşe gelen konut zamlarını da hatırlattı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar