Konutta satışlar hız kesti

Konutta satışlar hız kesti
Uzun süredir durgun bir dönem yaşamayan konut satışları durgun bir döneme girmiş durumda. Özellikle sıfır konut satışları ile kredili konut satışlarında ciddi düşüşler yaşanıyor.

Geride bıraktığımız haftanın önemli emlak haberleri arasında konut satışları öne çıkıyor. Ülke genelinde yaşanan TOKİ seferberliği hızla devam ederken, bir taraftan temeller atılıyor, diğer taraftan milyonlarca başvuru arasından kura çekimi gerçekleştiriliyor. Mart ayına kadar sürecek kura çekilişleri il bazında sürdürülüyor. TOKİ''ye olan büyük ilgi barınma ihtiyacını gözler önüne sererken, artan maliyetler, saat başı değişen konut fiyatları vatandaşı kara kara düşündürüyor.

TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı konut satış rakamlarında Türkiye genelinde satılan konut sayısı 102 bin 660 adet olarak rakamlara yansımıştı. Açıklanan verilere göre Ekim ayı son yılların en düşük konut satış rakamları gelen ayı olarak dikkat çekti. Son 8 yıllık dilime bakıldığında en kötü konut satış rakamları 2022 Ekim ayında gelmiş oldu.

KONUTTA DÜŞÜŞ, ARSA, ARAZİDE YÜKSELİŞ

Emlak ve gayrimenkul satışlarında konut için Kasım beklentisi ise 100 bin adet altı olarak uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Ancak arsa, tarla ve ticari satışlarda durumun farklı olduğunu ifade eden sektörün uzman ismi ekonomist Hatice Kolçak, "Konut satışlarında yaşanan düşüşün aksine arsa, arazi, tarla ve ticari gayrimenkul satışlarında önemli artış var. İnsanlar kendi evlerini yapmak amacıyla veya ilerisi için bir yatırım olması adına alım yapıyor. Yatırım daha çok buraya doğru kaymış olduğunu görüyoruz. Konut satışlarında yaşanan gerilemeye bir diğer etken ise konut kredili satışlar. Bankalar, konut kredisi kullandırmada oldukça zayıf. Vatandaş kredi ile ev alamıyor. Haliyle nakit parası ile arsa, arazi, tarla gibi yatırımlara yöneliyor. Böylece kredili satışlar ve konut satışları diplerde seyrediyor. Kredilerin en zayıf olduğu dönemlerde dahi böyle bir şey görmedim. Düşüş ise TÜİK verilerine göre geçen yıla oranla yüzde 53 seviyelerinde olmuş. Toplam konut satışları içerisindeki payı ise yüzde 12.9 olmuş. Neredeyse hiç kimse kredi almamış. Çünkü kredi verilmiyor. Kredi verilmiyor, param da varsa o zaman ben arsa alırım, tarla alırım." dedi.

Kolçak, durgunluğun bir müddet daha devam edeceğini, kredilerin açılması ile durumun biraz değişeceğini söyledi. Bunu fırsat olarak görülebileceğinin altını çizen Kolçak, "Bu durum konut fiyatlarına yansıyor, yansımaya devam edecek. Piyasada alıcı olmaz ise konutunu satmak isteyen alıcıya ulaşmak için fiyatını düşürecek. Tok olanlar satmaz belki ama ihtiyacı olanlar, sıkıntıya düşmüş olanlar, bıkmış olanlar fiyatı indirecek. Bu durum parası olan için ise bir fırsat olacaktır." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar