Ünlü ekonomistten çarpıcı dolar uyarısı! Kur Korumalı Mevduat'ta parası olanlar dikkat

Ünlü ekonomistten çarpıcı dolar uyarısı! Kur Korumalı Mevduat'ta parası olanlar dikkat
DTH dönüşümlü hesaplarda faiz tavanının kaldırılmasıyla birlikte Kur Korumalı Mevduat hesaplarına olan ilgi sürüyor. Bu hesaplara geçiş de rekor üstüne rekor kırılırken ünlü ekonomist Alaattin Aktaş'tan dikkat çekici bir uyarı geldi.

Alaattin Aktaş, "Kur korumalı mevduat her hafta yeni bir rekor kırıyor. Öyle ki KKM son sekiz haftadır sürekli artıyor. Bu sekiz haftadaki artış 207 milyar lirayı buldu. BDDK verilerine göre kur korumalı mevduat 3 Mart’ta 1 trilyon 577 milyar liraya ulaştı. Haftalık artış 25 milyar lira" dedi.


Ekonomim.com''dan Alaattin Aktaş''ın "KKM rekor kıra kıra artıyor" başlıklı yazısı şöyle: 

DTH dönüşümlü hesaplarda faiz tavanının kaldırılması KKM''ye her hafta rekor kırdırıyor. İki aylık artış 207 milyar lirayı buldu. TL ile açılan ve vadesi dolan hesaplardan önce DTH''ye, sonra dönüşüm yoluyla KKM''ye geçişin önü kesilmek isteniyor. Bunun yerine TL ile açılan hesaplar için de faiz tavanını kaldırmak çok daha adil olur.

Kur korumalı mevduat her hafta yeni bir rekor kırıyor. Öyle ki KKM son sekiz haftadır sürekli artıyor. Bu sekiz haftadaki artış 207 milyar lirayı buldu. BDDK verilerine göre kur korumalı mevduat 3 Mart’ta 1 trilyon 577 milyar liraya ulaştı. Haftalık artış 25 milyar lira.

Kur korumalı mevduatta geçen yılın son haftasında başlayan ve iki haftada 93 milyar lirayı bulan çözülme ekonomi yönetimini tedirgin edince başlayan arayış ve bulunan çözüm çok açık ki işe yaradı. Bu çözüm, DTH dönüşümlü kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılmasıydı.

BANKALARA ENSTRÜMAN KISITLAMASI

Bazı bankalar DTH dönüşümlü KKM’ye fazla faiz vermemek için adeta icat üstüne icat çıkarıp finansal enstrüman geliştirmede çığır açtı. Bir dizi yeni uygulama gündeme getirildi. Ancak Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde bu uygulamalara set çekti ve DTH dönüşümlü KKM’yi cazip kılmak için yalnızca faiz avantajının kullanılabileceğini bankalara iletti. KKM’de faiz yüzde 20-25 aralığına oturmuş görünüyor. Bankanın durumuna, yani özellikle de DTH oranını düşürme isteğine göre faiz oranı daha yukarılara gidebiliyor. Şimdi elinde tasarruf sahibini çekmek için faizi artırmak dışında araç kalmayan bankalar, DTH dönüşümlü KKM’ye çok daha yüksek faiz uygulayabilir. Tabii ki faizin düzeyinde, normal mevduat hesaplarında olduğu gibi, hesap tutarının büyüklüğü de rol oynuyor.

TL’DEN GEÇİŞ SANCISI

Merkez Bankası faizinde şubatta yapılan indirimden bu yana TL cinsinden açılan KKM’de en yüksek faiz yüzde 11.50. Siz olsanız mevcut hesabınızın vadesi dolduğunda yüzde 11.50 faizle mi yola devam edersiniz, yoksa hemen dövize geçip bu döviz hesabını yine KKM’ye dönüştürüp yüzde 20’leri, 25’leri bulan faizi mi tercih edersiniz? TL ile açılan KKM’deki faiz tavanını da kaldırmak! TL üstünden açılan KKM’nin vadesi dolunca bunu bir şekilde DTH dönüşümlü hesaba aktarmanın yolunu kesmenin tek yöntemi bu. Siz elinde döviz bulunanların KKM hesaplarına yüzde 20''yi, 25''i, hatta bu düzeyi bile aşan faiz almasına olanak tanıyacaksınız, TL’yi tercih edip KKM hesabı açtıranları ise yüzde 11.50 faize mahkum etmeye çalışacaksınız.

Ekonomi yönetimi kendine şu soruyu sormalı:

“Ben olsam ne yapardım? Yüzde 11.50 faize razı mı olurdum, yoksa bunun bir kat fazlası faiz almak için ne gerekiyorsa onu mu yapardım?”
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar