2. torba yasanın içeriği belli oldu! Staj ve çıraklık mağdurları Meclis'e gelecek mi?

2. torba yasanın içeriği belli oldu! Staj ve çıraklık mağdurları Meclis'e gelecek mi?
SGK tarafından emeklilik başvuruları alınmaya başlayan EYT'liler arasına dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının kaderini belirleyecek bir gelişme yaşandı. Mart ayının sonunda TBMM'ye gelmesi beklenen 2. torba yasanın içeriği belli olurken, stajyerleri heyecanlandıran bir haber paylaşıldı.

Türkiye''de ilk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaş için emeklilik kapısını aralayacak olan EYT düzenlemesi 28 Şubat''ta yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) oturumunda kabul edildi. 

Kararın Resmi Gazete''de yayımlanmasına müteakip hızlıca emeklilik başvurularını toplamaya başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu başvurulara staj ve çıraklık mağdurlarını dahil etmemişti. 

Her ne kadar EYT için aranan "8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamış olma" şartını karşılıyor olsalar da, yapılan staj faaliyeti ''kısa süreli çalışma'' olarak sınıflandırıldığı için emeklilik hakkında bir etken olarak görülmüyor. Söz konusu karar ile 250 bin vatandaşa emeklilik yolu kapanırken, EYT üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınan SGK Müşaviri Onur Önal, her fırsatta staj ve çıraklık mağduriyetinin ortadan kalkacağını söylemeye devam ediyor. 

Deprem felaketi nedeniyle EYT takviminin ertelenmesi üzerine, stajyerlere Mart ayını işaret eden Önal''ın iddia ettiği üzere, Meclis''e gelecek 2. torba yasada staj ve çıraklık mağdurları için emeklilik formülü masaya yatırılacak. 

"STAJ MAĞDURLARI VE UZMAN ÇAVUŞLAR YER ALACAK"

Önal, mart ayının sonunda TBMM''ye geleceğini belirttiği torba yasa için "2. torba yasada uzman çavuşların kadrosu ve özlük hakları, 3600 ile ilgili bir düzenleme var. Şu 2. torba yasa çıktığında büyük ihtimalle o haktan da faydalanacaklar. Maaşları da ona göre artış gösterecek. Hem staj hem de uzman çavuş ile ilgili durumlar 2. torba yasada çözülecek." ifadelerini kullandı.

Mevcut durumda yasada yer alan ''kısa süreli çalışma'' içeriğinin değiştirileceğini ve staj faaliyetinin ''uzun süreli çalışma'' kapsamına dahil edileceğini söyleyen Önal, staj ve çıraklık mağdurlarının da bu düzenleme ile otomatik olarak EYT kapsamına dahil edileceğini açıkladı. Emeklilik için gün sayan 250 bin vatandaşın kaderinin seçimlerden önce belli olması beklenirken, Ankara kulislerinde Erdoğan''ın staj sorunu için harekete geçtiği de Önal''ın dile getirdiği iddialar arasında bulunuyor. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar