Eksik prim ve kısmi emeklilik bekleyenlere Mart müjdesi! EYT için umutlandıran haber

Eksik prim ve kısmi emeklilik bekleyenlere Mart müjdesi! EYT için umutlandıran haber
Bakanlık tarafından TBMM'ye gönderilen EYT tasarısında yer almamasına karşın, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan ekleme ile getirilen 'kademeli prim sistemi', yüz binlerce EYT'li için mağduriyet oluşturdu. 5000 prim günü bekleyenleri umutlandıran açıklama ise SGK Müşaviri Onur Önal'dan geldi.

Yıllardır Türkiye''nin en büyük sorunları arasında gösterilen EYT krizi, yapılan düzenleme Meclis''ten geçmesine karşın son bulmuş değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in düzenleme hakkında yaptığı açıklamalara karşın, 8 Eylül 1999 önceki şartlara sonradan ekleme yapılmış ve EYT tasarısına ''kademeli prim sistemi'' getirilmişti. 

Söz konusu sistem nedeniyle emekli olmak için birkaç yıl daha prim ödemesi gereken yüz binlerce vatandaş ortaya çıkarken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müşaviri Onur Önal''dan EYT''de hem prim mağdurları hem de kısmi emeklilik için umut dolu sözler geldi. 

MART AYINDA SORUN ÇÖZÜLEBİLİR

Özellikle staj ve çıraklık mağdurları için yaptığı açıklamalar ve ortaya attığı iddialar ile tanınan Önal, bir çıkış da 5000 prim günü ve kısmi emeklilik için yaptı. Deprem felaketleri nedeniyle Şubat ayında Meclis''e gelmesi planlanan ancak Mart ayının sonuna sarkan 2. torba yasa için değerlendirmelerde bulunan Önal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda "5000 gün prim için umudumuz çok yüksek .Bu yanlıştan dönüleceğine çok eminim." ifadelerini kullandı. 

Önal, Twitter hesabında açtıyı ses odaları ile takipçilerinin EYT konusundaki sorularına yanıtlar verirken, 2. torba yasada prim mağdurlarının yer alıp almayacağı konusunda net ifadeler kullanmayıp, yalnızca bu konuda bir girişim olabileceğine yönelik umutlarının olduğunu belirtti. Staj ve çıraklık mağdurları içinse net ifadeler kullanan uzman isim, 2. torba yasada hem staj sorununun çözüleceğini hem de uzman çavuşların özlük haklarında iyileştirmelere gidileceğini aktardı. 

"BAKANLIK EYT''Yİ OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ GÖNDERMİŞTİ"

Söz konusu değişikliklerin, Meclis''te oldu bitti ile getirildiğini belirten Önal, yetkililere sitem ederken, bir diğer paylaşımında "Bakanlığın meclise göndermiş olduğu tasarıda kademeli prim şartı olmadığı gibi , kısmi emeklilikte yer almakta idi.Kısacası EYT olması gereken şekilde gönderilmişti." şeklinde konuştu. 

28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi''nde kabul edilen düzenlemenin Genel Kurul görüşmelerinde ise İYİ Parti tarafından ''kademeli prim sistemi kaldırılsın'' önerisi verilmesine karşın, söz konusu teklif AKP ve MHP milletvekilleri tarafından reddedilmişti. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar