Uçurum büyüdükçe gençlerimiz kaçıyor!

Uçurum büyüdükçe gençlerimiz kaçıyor!
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

1711773597769-9f8ca604-c57e-4591-a2ba-006ebf84c603-1-001.jpg

UMUTSUZ GENÇLER GİDİYOR

Seçmenin derdinin ekonomi olduğunu söyleyen küresel risk uzmanı Dr. Piccoli “Türkiye’de ekonomi artık küçük bir gruba hizmet ediyor. Kitlesel vasıfsız, az eğitimli, kesim yaratılıyor. Gençler bu yüzden kaçıyor. Türkiye gelecek vaat etmeyen bir ülkeye dönüştürülüyor” dedi.

Türkiye'de son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ve artan enflasyon, çalışanların yaşamını zorlaştırıyor. Siyasetçilerin önceliği seçimler olduğu için vatandaşın gerçek sorunları göz ardı ediliyor. Ne hükümet ne de muhalefet, 61 milyondan fazla seçmenin gerçek sorunlarına odaklanmıyor ve bu durum uçurumun giderek derinleşmesine neden oluyor. Ipsos'un araştırmasına göre, Türkiye'de halkın %85'i ekonominin en büyük sorun olduğunu düşünüyor. %74'lük bir kesim, hükümetin açıklamalarına rağmen enflasyonun artmaya devam edeceğine, %71'i ise döviz kurlarının artış trendinin devam edeceğine inanıyor. Zaten halkın %75'i genel ekonomik durumdan memnun değil.

DW Türkçe'ye konuşan küresel risk uzmanı Dr. Wolf Piccoli, yerel seçimlerin, halkın ağır ekonomik sıkıntılar yaşadığı koşullarda gerçekleştiğini ve asıl sorunun ekonomi olduğunu belirtti. Piccoli, AK Parti'nin iktidara geldiği dönemde asgari ücretlilerin oranının yaklaşık %30 olduğunu, şimdi ise yaklaşık %70'e ulaştığını ve bu durumun Türkiye'yi nasıl bir ülkeye dönüştürdüğünü gösterdiğini ifade etti. Küresel risk uzmanı, Türkiye'de küçük bir gruba hizmet eden bir ekonominin oluşturulduğunu ve bunun kamu çalışanlarının bir bölümü, inşaat sektörü ve vasıfsız işçilere dayanan tekstil gibi sanayi kollarını içerdiğini söyledi. Piccoli, Türkiye'nin geleceğinin vaat etmediğini ve eğitim istatistiklerinin Türkiye'deki gerilemeyi gösterdiğini belirtti.

Piccoli ayrıca, Türkiye'deki genç nüfusun artık ülkeyi terk etmek istediğini ve bu konunun kimse tarafından konuşulmadığını vurguladı. Geçen yıl Türkiye'den Avrupa'ya yönelik iltica başvurularının rekor seviyede olduğunu ve eğitimli insanların Türkiye'de geleceklerini göremediği için yurtdışına gitmeye başladığını dile getirdi. Türkiye'den ciddi bir beyin göçünün yaşandığını ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 verilerine göre, 65 yaş ve üzeri nüfusun işgücüne katılma oranının arttığı görülüyor. Ayrıca, yaşlı nüfusun yoksulluk oranının arttığı ve işgücüne katılma oranının sektörel dağılımında tarımın büyük bir kısmını oluşturduğu belirtiliyor. Piccoli, son 8-10 yılda izlenen politikaların ekonomiyi etkilediğini ve kötüleşen eğitim sistemi, kamu hizmetlerinin kalitesindeki gerileme, kurumsal erozyon, yolsuzluk, hesap verilebilirlik eksikliği, cezaevi, hukukun üstünlüğündeki zayıflama, demokrasi ve basın özgürlüğündeki gerileme gibi sorunlara dikkat çekti.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar