Bebek isteyenler için sağlıklı yaş aralığı tespit edildi: İşte uzmanların önerisi...

Bebek isteyenler için sağlıklı yaş aralığı tespit edildi: İşte uzmanların önerisi...
Macaristan'ın Semmelweis Üniversitesi'nden bilim insanları, yaptıkları araştırmada doğum için en güvenli yaş aralığını belirledi.

Semmelweis Üniversitesi'nden Macar bilim insanları, yaptıkları araştırmada kadınların çocuk sahibi olması için en güvenli yaş aralığını belirledi. Araştırmacılar, 1980 ile 2009 yılları arasında doğum yapmış 31,128 kadının verilerini kullanarak, anne yaşı ile bebeklerde genetik olmayan doğum anomalileri arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde inceledi.

Doğum anomalilerinin en az görüldüğü 10 yıllık yaş aralığını belirlemeye çalışan araştırmacılar, 23-32 yaş aralığının gebelik için ideal yaş aralığı olduğunu tespit etti.

nomal-dogum-scaled-1-1568x820.jpg

ANNENİN YAŞI ARTTIKÇA BEBEK...

Yapılan araştırma, annenin yaşının artmasıyla birlikte bebeklerde Down sendromu, kalp hastalığı, dudak ve damak yarığı gibi durumların görülme ihtimalinin arttığını ortaya koydu.

Özellikle genç yaşta doğum yapan annelerin bebeklerinde dudak ve damak yarığı görülme riskinin %9 olduğu belirlenirken, 32 yaş üstü gebeliklerde bu riskin %45'e kadar çıktığı ifade edildi.

hafta-hafta-bebek-gelisimi-0-1-yas-77300-b.jpg

Ayrıca, doğuştan sindirim sistemi bozukluğu riskinin genç yaşta doğum yapan annelerin bebeklerinde %23 daha fazla olduğu, 32 yaş üstü doğum yapan kadınların bebeklerinde ise %15 daha fazla olduğu tespit edildi. Daha önceki araştırmalar genetik bozukluklar ile anne yaşı arasındaki ilişkiyi doğrularken, kromozomal olmayan anomaliler ile anne yaşı arasındaki ilişki üzerine daha fazla çalışma yapılması gerektiği vurgulanmaktadır.

Bu bulgular, "BJOG" isimli bilim dergisinde yayımlandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar