Türkiye'de sadece Mardinliler biliyor: Basura ve kabızlığa iyi geliyor

Türkiye'de sadece Mardinliler biliyor: Basura ve kabızlığa iyi geliyor
Mardin'de yüzyıllardır yaygın olarak bilinen ama ülkenin genelinde bilinmeyen 'üzerklik' tohumunun faydaları saymakla bitmiyor. İşte bir süs eşyasından fazlası olan üzerlik tohumum faydaları:

Mardin'de yıllardır yaygın olarak kullanılan üzerlik tohumu, sadece nazardan korunmak için değil, aynı zamanda haşerelerden kurtulmak ve sağlık sorunlarına çözüm bulmak amacıyla da tercih ediliyor. Mardinli halk, bu tohumun tütsü şeklinde kullanılmasıyla hem evlerini nazardan arındırdığına inanıyor hem de yaz aylarında sinek ve haşerelerden korunduğunu düşünüyor.

scale-1200.jpg

GELENEKSEL KULLANIM VE İNANÇLAR

Mardin Çarşısı'nda 50 yıldır esnaflık yapan baharatçı İsa Gökçeoğlu, üzerlik tohumunun Mardin kültüründe özellikle nazardan korunma amacıyla kullanıldığını belirtiyor. Tütsünün evlerde yakılarak nazardan arındığına inanılırken, aynı zamanda yaz aylarında haşereleri uzak tuttuğuna inanılıyor. Gökçeoğlu, tohumun büyük olanlarının eve asılarak, küçük olanların ise araçlara asılarak kullanıldığını ifade ediyor.

aw678418-02-scaled.jpg

SAĞLIK İÇİN KULLANIMI

Üzerlik tohumunun sağlık açısından da faydalı olduğuna inanan Gökçeoğlu, kavrulmuş haliyle basura iyi geldiğini belirtiyor. Kavrulup dövüldükten sonra aç karnına tüketilen bu tohumun, kilosunun 50 lira karşılığında satıldığını açıklıyor.

image.jpg

SAĞLIK FAYDALARI VE KULLANIM ALANLARI

Üzerlik tohumunun bağırsak sağlığını desteklediği, solunum yollarına iyi geldiği, antioksidan etkiler gösterdiği, hormonların düzenli salgılanmasına yardımcı olduğu, saç ve saç derisini güçlendirdiği, depresyon ve stresle başa çıkma konusunda etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca, iltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olması ve hafızayı güçlendirmesiyle de biliniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar