Ülkedeki ilk maymun çiçeği vakası görüldü denilmişti: Olayın aslı ortaya çıktı

Ülkedeki ilk maymun çiçeği vakası görüldü denilmişti: Olayın aslı ortaya çıktı
Sosyal medyada paylaşılan, Türkiye’de ilk maymun çiçeği virüsü görüldüğü iddiaları, herkesi panik haline soktu. Bazı haber sitelerinin alıntılayarak ilk virüsün görüldüğünü ve yeni bir pandemi dönemine başlanacağını iddia etmesi üzerine panikleyen vatandaşlar, virüsten korunmanın yollarını araştırmaya başladı. Çıkan haber asparagas çıktı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ ÜLKEMİZE GELDİ Mİ?

Yeni bir virüs olmayan ve 1958 yılında, maymunlarda görülen bir salgın sonucu bu ismi alan hastalığın sincaplar, fareler, sıçanlar gibi küçük hayvanlardan insanlara bulaştığı tahmin ediliyor. İnsandan insana vücut sıvılarından geçebilen fakat koronavirüs gibi havada asılı kalamayan, bu sebeple çok yakın temas yoluyla bulaşabilen maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de ilk vakasının kaydedildiği iddiaları herkesi endişelendirdi.

21 günlük kuluçka dönemine sahip maymun çiçeği virüsünün ilk vakasının ülkemizde görüldüğü iddiasının bir parodi haber sayfası tarafından ortaya atıldığı öğrenildi. Resmi olmayan fakat resmi bir haber sitesinin ismi ile benzerlik taşıyan Twitter sayfasının esprili ve yalan haberler ürettiği biliniyor. Bu sebeple Maymun çiceği vakası da doğru değil. Hesabın sağlık üzerinden de olsa yalan haber yaptığı bilinmekle birlikte dezenformasyonu yaymak isteyen bazı kurum ve kuruluşlar, alıntıladıkları bu yanlış bilgi ile yeni bir pandemi sürecinin başladığı iddiasını ortaya attı.

Küresel panik artıyor: Maymun çiçeği virüsü yayılıyor

AŞI VAR, İLAÇ YOK

Öte yandan sağlık uzmanları, maymun çiçeği virüsünün genel halk sağlığı açısından şu anda risk olarak görmediklerini ifade ediyor. Çünkü insandan insana bulaşma olasılığı çok düşük. Buna rağmen spesifik bir tedavisi olmayan hastalıkta doğrudan bir ilaç kullanımı söz konusu değil. Yakalananların büyük çoğunluğunun hastalığı hafif geçirdiği bilinse de hastalığa karşı iki aşı mevcut.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar