Maymun çiçeği virüsü karantina gerektirecek mi? Panik yaratan yeni virüs hakkına beklenen açıklama geldi

Maymun çiçeği virüsü karantina gerektirecek mi? Panik yaratan yeni virüs hakkına beklenen açıklama geldi
Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınından tam olarak kurtulamamış dünyaya bir şok da "Maymun çiçeği virüsünün'' neden olduğu yeni salgınla geldi. Dünyanın farklı bölgelerinde ortaya çıkan bu maymun çiçeği virüsü endişe yaratırken, vatandaşın merak ettiği soruların başında ise 'Yeni bir karantina dönemi mi geliyor?' oldu. Merak edilen bu soruya yanıt veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Balık, "Maymun çiçeği virüsü, Covid-19 ile karşılaştırdığımı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ KAPANMAYA NEDEN OLUR MU? HAYATİ SORU YANIT BULDU

Dünyada ve Türkiye''de Covid-19 vakalarının düşüşe geçmesiyle yaşanan sevinç, dünyanın farklı bölgelerinden gelen maymun çiçeği virüsü vaka haberleri nedeniyle kısa sürdü. 2020 ve 2021 yılında aylarca karantina ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle zor dönemlerden geçen vatandaşlar, yayılan yeni salgın haberleri sonrasında ''Karantinalar geri mi dönüyor?'' sorusunun yanıtını merak ediyor.

13 ÜLKEYE SIÇRADI

Maymun çiçeği virüsünün 7 Mayıs''ta İngiltere''de görülmesinin ardından yaklaşık 2 hafta içinde 12 ülkede daha tespit edilmesi, dünya genelinde hastalığın salgına dönüşme endişesine neden oldu. Virüs, şu ana kadar İngiltere''nin yanı sıra ABD, Almanya, Avustralya, Belçika, Fransa, İspanya, İsrail, İtalya, İsveç, İsviçre, Kanada ve Portekiz''de görüldü.

KAPANMAYA GEREK VAR MI?

Vatandaşın aklındaki bu soruyu yanıtlayan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, maymun çiçeği virüsü hakkında bilgiler vererek, "Bulaşma şekli Covid-19''da olduğu gibi kapanmalara gitmeyi gerektirecek şekilde değil" dedi. 

KORONA VİRÜSÜN AKSİNE HAVA YOLUYLA BULAŞMIYOR

Balık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, maymun çiçeğinin, Covid-19''da olduğu gibi havadaki damlacıklar ve solunum yoluyla kolaylıkla bulaşabilen bir virüs olmadığının altını çizdi. Virüsün, insandan insana bulaşması için yoğun ve yakın temas gerektiğini belirten Balık, "Dünya Sağlık Örgütünün resmi olarak açıkladığı maymun çiçeği vaka sayısı 90 civarında, 56 da şüpheli vaka var. Dolayısıyla Covid-19 ile karşılaştırdığımız zaman, yayılım hızının son derece yavaş olduğunu görüyoruz. Bulaşma şekli Covid-19''da olduğu gibi kapanmalara gitmeyi gerektirecek şekilde değil. Genel olarak insanlarla temasımızda hijyen tedbirlerine uyarsak, bu virüsün yayılması kolay olmayacaktır" diye konuştu. 

ÇİÇEK AŞISI OLANLAR BÜYÜK ÖLÇÜDE KORUNUYOR

Maymun çiçeğinin, çiçek hastalığı virüsüyle aynı aileden olduğunu söyleyen Balık, "Çiçek hastalığı dünyadan silindiği için 1980''den sonra çiçek aşısı yaptırılması terk edildi. Yaşı 45''in üzerinde olanlar çiçek aşılıdır, kollarında çiçek aşısı izi vardır. Çalışmalar, bu kişilerin yüzde 80''den fazla bu virüse karşı da korun

Balık, hastalığın kesin bir tedavisinin bulunmadığını ama bu virüs grubuna etkili bazı ilaçlar olduğunu belirterek, "Eğer virüs yayılmaya devam ederse bu ilaçlardan hangilerinin daha etkili olduğu hızlıca gözlemlenecek ve ilaç tedavisi de yakın zaman tespit edilecektir" diye konuştu.

''''ÖLÜM GÖRÜLMEDİ''''

Hastalığın öldürücülüğünün düşük olduğunu vurgulayan Balık, "Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığı kadar öldürücü değil. Ayrıca virüsün, ortaya çıktığı yıllardaki kadar da öldürücü olmadığını söyleyebiliriz. Şu ana kadar hiçbir ölüm görülmedi. Virüs ilk kez ortaya çıktığında bir bölgede yüzde 10''a kadar, diğer bölgede yüzde 1''in altında ölüm görülüyordu ama şu an muhtemelen yapı değiştirmiş yayılımda olan virüsün ölümcüllük oranı muhtemelen daha da düşük. Belki de hiç ölümcül olmayacak. Bunu zaman içinde göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu. (AA) 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar