Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi

Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin politika tutarlılığındaki iyileşmenin devam etmesinin, ülkenin kredi notu açısından olumlu bir etki yaratabileceğini belirtti.

Fitch'in yaptığı açıklamada, Türkiye'deki seçim sonrası mali politikadaki sıkılaşmanın, para politikasının daha etkin hale gelmesini sağlayacağı vurgulandı. Politika tutarlılığındaki bu gelişmenin, düşük enflasyon, daralan cari açık ve uluslararası rezervlerdeki iyileşme gibi faktörleri destekleyeceği ifade edildi. Bu durumun Türkiye'nin kredi notu açısından olumlu olabileceği belirtildi.

Açıklamada, yerel seçimler öncesinde kamu harcamalarının bütçe açığını genişlettiği ve ilk çeyrekteki merkezi bütçe açığının GSYH'nin yüzde 5,2'sine ulaştığına dikkat çekildi. Faiz dışı açığın ise GSYH'nin yüzde 2,6'sı olduğu tahmin edildi.

Hükümetin, özellikle deprem sonrası yeniden inşa harcamaları dışındaki büyümeyi yavaşlatarak mali açığı azaltması bekleniyor. Yeni gelir artırıcı önlemlerin, olası enflasyonist etkileri göz önünde bulundurularak tasarlanması gerektiği vurgulandı. Muhalefetin yerel seçimlerdeki başarısının, mali düzenlemelerin hızını ve kapsamını etkileyebileceğine işaret edildi.

Açıklamada, Türkiye'nin kamu maliyesinin; düşük borç seviyeleri, güçlü gelir tabanı, yönetilebilir borç ödemeleri ve iyileşen finansman koşulları ile kredi gücünü koruyacağı belirtildi. Ancak kamu maliyesinin, kur riski, yüksek faiz ve enflasyon gibi faktörlere maruz kaldığı da vurgulandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar