Thodex'in kurucusu Türkiye'ye iade kararına itiraz etti!

Thodex'in kurucusu Türkiye'ye iade kararına itiraz etti!
Thodex isimli kripto para borsasının kurucusu Faruk Fatih Özer, yaklaşık 150 milyon dolar ile yurt dışına kaçmış ve yaklaşık bir buçuk yılın ardından 30 Ağutos 2022'de Arnavutluk'ta yakalanmıştı. Hakkında verilen Türkiye'ye iade kararına itiraz eden Özer, Arnavutluk Yüksek Mahkemesi'ne başvurdu.

Thodex isimli kripto para borsasının sahibi olan Özer, gazete ve televizyonlarda yayınlanan reklamlarda Türkiye''nin en ünlü isimlerini firmasının yüzü yapmış ve birçok çekiliş ile sahibi olduğu kripto borsasına yeni yatırımcıları çekmişti. 

 Nisan 2021''de şirketi hakkında açılan soruşturmaların ardından, kontrolü altındaki kripto paraları yurt dışına kaçıran Özer''in yanında götürdüğü servetin başlangıçta 2 milyar dolar olduğu iddia edilmiş ancak yapılan çalışmalar sonucu Özer''in yanında 150 milyon dolar değerindeki nakit ve kripto para ile kaçtığı anlaşılmıştı. 

BAŞKA İTİRAZ HAKKI KALMADI

Yaklaşık 1.5 yıllık takip ve teknik analizlerin ardından Arnavutluk''ta 30 Ağustos 2022''de yapılan operasyon ile yakalanan Özer''in yargılaması 6 aydır Arnavutluk''ta devam ediyor. Hakkında daha önce verilen Türkiye''ye iade kararını kabul etmeyen Özer, kararı Arnavutluk Yüksek Mahkemesi''ne taşıdı. 

Geçtiğimiz yıl 17 Kasım''da verilen Türkiye’ye iade edilme kararının uygulanıp uygulanmayacağına ise ilerleyen süreçte Arnavutluk Yüksek Mahkemes karar verecek. Daha önce Özer''in söz konusu karara yaptığı itiraz Arnavutluk Temyiz Mahkemesi tarafından reddedilmişti. 

Arnavutluk Yüksek Mahkemesi''nin de iade talebinin reddedilmesine yönelik yapılan başvuruyu reddetmesi halinde Özer için yeni bir itiraz kapısı kalmayacak. Türkiye''ye iadesi beklenen ismin kaç yıl ceza alacağı ise hukukçular arasında yapılan tartışmalarda değişiklik göstermekte. 

DURUŞMALAR 16 ARALIK''TA BAŞLADI

Özer''in, Türkiye''ye iadesiyle ilgili Arnavutluk''taki Elbasan Asliye Mahkemesi''nde 17 Kasım 2022''de yapılan karar duruşmasında Türkiye''ye iade edilmesine hükmedilmişti. Özer kararı temyize taşımış, 16 Aralık''ta Durres kentindeki Temyiz Mahkemesi''nde hakim karşısına çıkmıştı. Özer''in avukatının duruşmaya katılmaması sonucu duruşma 20 Aralık''a ertelenmişti. Avukatın 20 Aralık’taki duruşmaya bir kez daha katılmaması sonucu duruşma 27 Aralık tarihine ertelenmişti. Özer’in temyize gittiği mahkemede karar 30 Aralık''ta açıklanmış ve Elbasan Mahkemesi''nin kararın onanmasını ve Özer’in Türkiye’ye iade edilmesine karar verilmişti. Elbasan Savcılığı, Özer''in "suç örgütü kurmak" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçları nedeniyle Türkiye’ye iade edilmesini istiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar