Seslendirmede yapay zeka tehlikesi: Resmen çalacak!

Seslendirmede yapay zeka tehlikesi: Resmen çalacak!
Ses sanatçıları, yapay zekayla ilgili endişelerini duyurdular. Bir panelde buluşan sanatçılar, seslerin taklit edilmesinin ses aktörlerini güçlendirebileceği gibi zaman içerisinde seslerini çalmak için kullanabileceğine dikkat çekti.

Yapay zeka, pek çok alanda etkili olmaya başlarken seslendirme konusundaki kabiliyeti seslendirme sanatçılarının dikkatini çekti ve konu hakkında görüşlerini paylaşmaya itti.

Donanım Haber’den Metin Akpınar'ın haberine göre "AI Cover" olarak adlandırılan videolarla yayılan yapay zeka seslendirmeleri günden günde yaygınlık kazanma eğilimini gösteriyor.

Comic-Con panelinde incelenen yapay zekânın ses çalışmaları sonucunda panele katılan seslendirmedeki yetkin isimlerin hemen hepsi yapay zekanın doğası gereği kötü bir araç olmadığı ve bazı açılardan ses performanslarını geliştirebileceği ancak hayranların ve oyuncuların sömürücü yöntemlere karşı çıkması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Panelde konuşan SAG-AFTRA icra direktörü Duncan Crabtree-Ireland, yapay zekanın ses aktörlerini güçlendirebileceği gibi seslerini çalmak için de kullanılabileceğini ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Şu anda bir federal veya uluslararası yasal düzenlemenin olmaması ve mevcut sözleşmelerin çoğunda şirketlerin aktörün sesini veya AI versiyonunu sonsuza kadar kullanma yetkisine sahip olduğu belirtiliyor.

Seslendirme sanatçılarını ve hayranlarını korumak amacıyla NAVA ve SAG-AFTRA, daha koruyucu bir sözleşme dili ve küresel yasalar için çalışmalar yapmak konusunda çağrıda bulunuyor.

BULUNAN SESLE İSTENİLEN İÇERİK ÜRETİLİYOR

Uzmanlar, seslendirme sanatçılarının seslerinin çalınmasına ve uygunsuz içeriklerde kullanılmasına karşı özellikle hassas olunması gerektiğini belirtiyor.

Zira halihazırda herhangi birisi internette bulduğu bir ses örneğiyle istediği içeriği oluşturabilmekte.

Bunun tespit edilmesinin neredeyse imkansız olması bir yana uzmanlar, toplumun da bunlara “pabuç” bırakmamalarını ve bildirmeleri gerektiğini tavsiye ediyor.

Ayrıca, yapay zekânın sadece seslendirme alanında değil, diğer mesleklerde de sonuçları olabileceğine dikkat çekiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar