Çeşitli tedavi yöntemleri ile fobilerden kurtulmak mümkün

Çeşitli tedavi yöntemleri ile fobilerden kurtulmak mümkün
Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, fobilerin tedavi edilebilir bir durum olduğunu vurgulayarak, farklı tedavi yöntemleriyle bu korkuların üstesinden gelmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

İnsanların gündelik hayatlarında fobilerle baş etmek zorunda kaldıklarını belirten Medicana Sağlık Grubu'ndan Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, "Fobi, bir durum veya nesne karşısında aşırı korku, kaygı ve endişe hissiyle belirginleşen bir durumdur. Bu korkular, bazen travmatik deneyimlerden kaynaklanırken bazen de bilinçaltında yer edinmiş uyaranlar tarafından tetiklenebilir. Uçak korkusu, yükseklik korkusu, karanlık korkusu gibi durumsal fobilerden tutun da doğa olaylarına, hayvanlara ve hatta belirli tıbbi prosedürlere karşı olan korkulara kadar farklı fobi türleri mevcuttur" dedi.

Anksiyete bozukluğu ile fobi arasındaki farklara da değinen Uzm. Dr. Hilal Dost, "Yaygın anksiyete bozukluğunda kişi, genellikle günlük yaşamla ilgili endişeler taşır. Sağlık, sevdiklerinin sağlığı veya günlük yaşam stresi gibi genel kaygılar bu duruma örnektir. Ancak fobide, belirli bir uyaranla karşılaşıldığında ortaya çıkan yoğun korku ve endişeden bahsediyoruz. Yani anksiyete bozukluğu daha genelleşmiş bir tabloyu ifade ederken, fobi belirli bir uyaranla ilişkilidir" şeklinde konuştu.

Fobilerden kendi başlarına kurtulmanın mümkün olup olmadığı konusunda açıklamalarda bulunan Dr. Dost, "Fobilerle başa çıkmanın en önemli yolu, fobiyle yavaş yavaş yüzleşmektir. Ancak kişinin kendi başına bu süreci yönetmeye çalışması, ani bir şekilde karşılaştığı fobik uyaranlarla başa çıkmakta zorlanmasına neden olabilir. Bu durumda, kaçınma davranışları daha da pekişir. Bu nedenle, fobiyle yüzleşme terapisini adım adım planlamak ve bir uzman eşliğinde uygulamak daha etkili olabilir" ifadelerini kullandı.

Fobilerin tedavisi için çeşitli yöntemlerin olduğunu belirten Dr. Dost, "Fobinin kökenini anlamak ve tedavi etmek için öncelikle bir uzmana başvurmak önemlidir. Travmatik deneyimler varsa, EMDR gibi yöntemlerden faydalanılabilir. Bunun dışında, bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler de etkili olabilir. Bu terapiler genellikle fobik uyaranla yavaşça yüzleşme ve bu uyaranlara duyarsızlaşma üzerine kuruludur" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar