Flaş flaş flaş...Şener Üşümezsoy Kahramanmaraş’taki depremin gerçek büyüklüğünü açıkladı!

Flaş flaş flaş...Şener Üşümezsoy Kahramanmaraş’taki depremin gerçek büyüklüğünü açıkladı!
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve korku yaratan 7.4 büyüklüğündeki depremin asıl şiddetini açıkladı.

GÜNBOYU-HABER MERKEZİ

Kahramanmaraş’ta sabaha karşı meydana gelen deprem sonrası çok sayıda bina yıkıldı, enkaz altında kalan insanlar yardım mesajları sıraladı. İlk kayıtlarda korkutan depremin şiddeti AFAD tarafından 7.4 olarak açıklanmıştı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Günboyu''na yaptığı açıklamada, depremin gerçek şiddetinin 7.8 olduğunu açıkladı. Şener’in açıklamasını Türkiye’de yaşanan depremin büyüklüğünü 7,8 olarak açıklayan ABD Jeolojik Araştırma Merkezi USGS de doğruladı.

Şener’in depremin şiddetine ilişkin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Yukarıdaki ilk haritalar daha önce Antakya ve bu civarda olan depremler için benim Yeniçağ’da yaptığım paylaşımlar. Burada fay bir kolu Ölüdeniz’den gelerek Suriye hududu boyunca Amik Ovası kenarından giderken diğer tarafta ise Kıbrıs’tan gelen fayla birleşiyor. Bu fay Amip ovası Maraş’ın güneyinden Gaziantep’in kuzeyinden Adıyaman üzerinden Sivrice fay hattı dediğimiz fay hattına kadar gidiyor. 7.8’lik bir deprem, bu Türkmen Dağları veya Suriye-Türkiye hududundan geçen bir deprem aslında Ölüdeniz’den ve Kıbrıs’tan gelen fay hatlarının birleşerek Amip Ovası’nı doğu kenarından Pazarcık ile Gaziantep arasından geçip oradan kuzeye Adıyaman’a kadar giden bir hat var. Bu hattın 7.8’lik deprem. Oldukça uzun bir fayın, segmentlerin kırıldığı görülüyor. Bu anlamda Sivrice’de olan depremin batıdaki devamını oluşturan bir hattı görüyoruz.

"DEPREM ÖLÜDENİZ''E DOĞRU GİDİYOR"

Gölbaşı''ndan Pazarcığa kadar uzanan fay hattı güneye inerek Ölüdeniz fay hattı ile birleşiyor. Çalışan fayların bir kısmı çalışan Ölüdeniz fayını oluşturan fay hattı. Diğerleri ise Amanos Dağları''nın fay hattı onlarda kırmızı.
Deprem, Maraş''ın güneyinden Amik Ovası''nın doğusundan Ölüdeniz''e doğru gidiyor. Doğu Anadolu fayı ölüdeniz fayı ile birleşiyor. Maraş''ın güneyinden geçiyor. Amanos Dağları''nın doğu kenarından veya kuzeyinden Karataş''a doğru giden bir doğu Anadolu fay hattındadır .Ölüdeniz fayı, amik ovasının doğu kenarından, Pazarcık''tan gölbaşına giden bir hat boyunca yer almaktadır. Doğu Anadolu fayının Amanos Dağları''nın doğusuna uzanan ve Amanoslar''ı keserek Karataş''a uzanan bir fay sistemi gibi yorumlanmaktadır. Bu depremin oluştuğu kesim amik ovasının doğusunda yer alan hattadır. Bu hatta Güneydoğu’dan giderek ölüdeniz fayına, diğer bir yanı Kıbrıs''a uzanır.
Ana etki ölüdeniz fayı boyunca kuzeye gelip doğuya doğru dönen ve Sivrice''deki depremle ve fay hattıyla birleşen bir yapı gösterir.

ABD’DEN DEPREM AÇIKLAMASI

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi USGS, Türkiye’de yaşanan depremin büyüklüğünü 7,8 olarak açıkladı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ysa depremin aynı saatte Kahramanmaraş’ta 7.4 büyüklüğünde meydana geldiğini ölçtü.

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) de depremin Gaziantep’te olduğunu, 7.8 büyüklüğünde meydana geldiğini duyurdu. EMSC ayrıca 4.28’de Osmaniye’de 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini bildirdi.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar