Prof. Dr. Şener Üşümezsoy kaynağını açıkladı: İşte çift deprem böyle oluştu!

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy kaynağını açıkladı: İşte çift deprem böyle oluştu!
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depreme ilişkin yeni açıklamalar yaptı. Üşümezsoy, depremin asıl kaynağını açıkladı.

Daha önce Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin gerçek şiddetinin 7,8 olduğunu açıklayan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, depreme sebep olan fay hattını da açıkladı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine uzanan fay hattının Anadolu ve Ölüdeniz fay hatları ile birlikte çalıştığını belirten Üşümezsoy şunları söyledi: Ölüdeniz fayı, kuzeye kadar giden ve doğu Anadolu fayı boyunca yan atımlı fay oluşturuyor bu nedenle çift deprem oluşturdu.

Üşümezsoy’un açıklamasında yer alan ifadeler şöyle:

2020 yılında Sivrice’de olan fay hattının Pötürge’den güneye doğru gelerek Gölbaşı’na, Gölbaşı’ndan Pazarcık’a, Pazarcık’tan da güneye doğru uzanan hem doğu Anadolu fayı hem de ölüdeniz fayı birlikte çalışıyor

Ölüdeniz fayı, kuzeye kadar giden ve doğu Anadolu fayı boyunca yan atımlı fay oluşturuyor. Bu sistem Sivrice ile ölüdeniz fayının kuzey kesimi arasında çift bir deprem oluşturdu.

Doğu Anadolu fayı eğer kabul edildiği gibi Karataş fayı Adana’ya doğru giderse fay Adana’ya, İskenderun’a ve Antakya’ya ilerlerdi.

Kuzeydeki kol, Adıyaman Gölbaşı’ndan doğuya doğru giderken diğer tarafta ise Çelikhan’dan başlayıp Elbistan’a doğru giden kesimde de etkili bir deprem yaratıyor. Bu anlamda biri sabaha karşı Gölbaşı’na giderken bir deprem yarattı, ikincisi ise o fay hattının Maraş’ın kuzeyinden giderek Elbistan fay hattı dediğimiz bit fay hattının kırılması söz konusu.

Muğla depremi sonrasında uyarı yapan Prof. Dr. Üşümezsoy şu uyarıyı yapmıştı: Rodos’tan belli bir eğik açı ile dalması sonucu büyük bir yırtılmaya neden olmuş. Geniş bir alanda yırtılmayı sağlamış. Japonya’daki yırtılmaların küçük bir boyutudur. 60 km’ye ilerlemiş olması, Marmaris’in altına gitmesi 7’lik deprem oluşturabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar