Naci Görür açıkladı: Marmara depremi sadece bu ilçeyi etkilemeyecek!

Naci Görür açıkladı: Marmara depremi sadece bu ilçeyi etkilemeyecek!
Kahramanmaraş merkezli depremlerin gerçek büyüklüğünü bilen Prof. Dr. Naci Görür, Marmara depreminin Tekirdağ’da hangi ilçeyi etkilemeyeceğini açıkladı.

GÜNBOYU/ ESMA KARAYEL

11 ilde büyük yıkım yaratan depremler için aylar öncesinde uyarılar yapan, depremin gerçek büyüklüğünü bilen Naci Görür, beklenen Marmara depremi için de uyardı. Marmara Denizi''nde beklenen depremin 7.2 ile 7.6 arasında değişeceğini belirten Görür, “Marmara''da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Marmara''nın batısında Tekirdağ fayı muhtemelen 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için orada büyük bir depremin üretileceğini düşünmüyoruz” dedi.

Görür, şunları söyledi:

Marmara Denizi''nde beklenen deprem 7.2 ile 7.6 arasında değişecektir. Bütün senaryolar ve hazırlıklar 7.5 büyüklüğünde deprem için yapılıyor. Marmara''da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Bunlardan biri Adalar kolu, yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda. Bu tamamen kırıldığı zaman 6''lar mertebesinde deprem üretir. Bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur. Yeşilköy açıklarında Silivri açıklarına kadar uzanır. Bu da 65 kilometre uzunluğundadır. Kırıldığı zaman minimum 7.2 üretir. İkisi birden kırılırsa 7.5, 7.6''yı bulabilir. Marmara''nın batısında Tekirdağ fayı muhtemelen 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için orada büyük bir depremin üretileceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla Marmara''da depremin 7.2 ile 7.6 arasında değişeceğini düşünüyoruz.

Görür, ülkeyi depreme hazırlamanın ve deprem dirençli kentler oluşturmanın ön koşulunu şöyle ifade etti:

Geçmiş depremlerden ders çıkartmaktır. Onun için Maraş-Gaziantep depremleri ile yönetim (yerel ve merkezi) ve millet olarak yüzleşmek şarttır. Depremde hedef hiç veya minimum can kaybı vermektir. Bu depremlerde bu kadar kaybı neden, nasıl, nerede, neyi eksik yaptığımız veya yapmadığımız için verdiğimizi araştırmak, bulmak, muhasebe etmek ve üzerimize düşen sorumluluğu kabul etmek zorundayız. Bunu yapmadan, bu anlayış ve bilince ulaşmadan kentlerimizi deprem dirençli yapamayız çünkü hatalarından ders çıkarmayan bir anlayış bunu başaramaz, sevgiyle.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar