Mimar Sinan'ın bilinmeyen 51 isim ve lakabı ortaya çıktı!

Mimar Sinan'ın bilinmeyen 51 isim ve lakabı ortaya çıktı!
Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşamış ve eserleri günümüze kadar gelen Mimar Sinan'ın o dönemlerde kullanılan 51 bilinmeyen isim ve lakabı ortaya çıktı.

Mimar Sinan'ın bilinmeyen 51 isim ve sıfatı, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy tarafından kaleme alınan bir makalede derlendi. Şehir Dergisi'nde yayımlanan "Sinan'ı Yazmak" adlı makalede, Mimar Sinan'a atfedilen çeşitli isimler ve sıfatlar yer aldı.

mimar-sinan-2.jpg

Makalede, Ağırnas Mahallesi'nde doğan Mimar Sinan'ın farklı isim ve sıfatlarla anıldığı belirtildi. Özellikle Sinan'ın hemşerisi olmasının bir sorumluluk olduğunu ifade eden Özsoy, akademisyenlerin, mimarların, sanat tarihçilerinin ve tarihçilerin Mimar Sinan hakkında birçok eser kaleme aldığını vurguladı. Prof. Dr. Gülru Necipoğlu'nun "The Age of Sinan" kitabının Harvard Üniversitesi'nde ders kitabı olarak okutulduğuna dikkat çekildi.

Özsoy, Mimar Sinan'ı anlamak için bu eserlerden yararlanılabileceğini belirtirken, Ağırnas doğumlu olması sebebiyle Sinan'ı anlatmayı bir sorumluluk olarak gördüğünü dile getirdi. Makalede, Mimar Sinan'a hitap şekilleri, kullanılan isimler ve sıfatlar üzerine detaylı bir araştırma yapıldığı ve bu bilgilerin listelendiği ifade edildi.

mimar-sinan-3.jpg

İSİMLERDEN ÖRNEKLER VERDİ

Özsoy, yazacağı makalede bu isimlerin ne anlama geldiğini ele alacağını ve makalenin adının "Ağırnas nire Merkür nire?" olacağını belirtti. Özellikle isimlerden 'Gazi Sinan', 'Hacı Sinan', 'Güçsüz Karınca' ve 'Herif' gibi ilginç örneklerde veren Özsoy makalelerin derlenerek kitap şeklinde de yayımlanabileceğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar