Milyonlar Borsa İstanbul'a yığılınca SPK Başkanı'ndan İbrahim Ömer Gönül önemli açıklama! 2023 yılı kaç halka arzla tamamlanacak

Milyonlar Borsa İstanbul'a yığılınca SPK Başkanı'ndan İbrahim Ömer Gönül önemli açıklama! 2023 yılı kaç halka arzla tamamlanacak
Milyonlarca Borsa İstanbul yatırımcısını ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Borsada piyasa bozucu eylemlere yönelik yatırımcıyı koruyacak tedbirler gelirken, 2023 yılında kaç halka arzla tamamlanacağı da ortaya çıktı.

Hisse senedi yatırımcılarına yönelik sosyal medya mecralarından yapılan yönlendirmeleri takip ettiklerini dile getiren Gönül, hem alım tavsiyesi veren hem de eğitim adı altında hisse öneren hesaplara son aşamada uygulanabilecek tedbirin kapatma olduğunu vurguladı.

YENİ TEDBİRLER AÇIKLANDI

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, yapılan incelemelerinde sosyal medyada hem hisselere al önerisi verildiğini hem de eğitim adı altında hisse yönlendirmesi yapıldığına şahit olduklarına işaret ederek “İyi niyetli bu işi yapan da var, kötü niyetli kullanan da var. Doğrudan hisse pazarlayan hesapların farkındayız, takip ediyoruz. İlgili şahıs menfaat temin ettiyse hakkında idari para cezası uyguluyoruz, suç duyurusunda bulunuyoruz. Son aşama uygulanabilecek tedbir ise sosyal medya hesabının kapatılmasıdır” dedi.

Gönül, "2021 sermaye piyasaları açısından rekor yılıydı. 52 şirket halka arz edilirken, bu şirketler piyasadan 21.6 milyar lira fon sağladı. 2022’de ise 44 şirketin ilk halka arz izahnamesi onaylandı. Söz konusu şirketler 23.1 milyar lira topladı. Bu eylül itibarıyla da 34 şirketin ilk halka arz izahnamesi onaylandı. 33 şirket borsada işlem görmeye başladı. Bu şirketlerin piyasadan temin ettiği tutar 47 milyar lirayı aştı" açıklamasında bulundu.

Gönül, "Halka arzlarla yatırımcı sayısı da rekor kırdı. Pay piyasasındaki yatırımcı sayısı 2021’de 2.4 milyondu. Bu eylül sonu itibarıyla sayı 7.8 milyon oldu" ifadelerini kullandı.

2023 YILINI KAÇ HALKA ARZLA TAMAMLARIZ?

İbrahim Ömer Gönül, "Enflasyonist dönemlerde borsalara yoğun talep oluyor. Sadece halka arzların borsadaki rekorları tetiklediği söylenemez. Tabi ki yeni halka arzlar yeni yatırımcıları da çekiyor. Halka arz, şirketlerin sermaye piyasasından fon temini için rutin başvurudur. Detaylı inceleme yaparız, izahnamesine onay veririz ya da reddederiz. Onaylanan izahnameler açıklandığı için reddettiklerimizi bilmiyorsunuz. Hatta daha ilk aşamada bile başvurusunu ilerletmeden reddettiğimiz şirketler bulunmakta. Şartları sağlayan firmalar pekâlâ borsaya gelecektir. Potansiyeli olan 80 civarında şirket halka arz için bekliyor. Bunların içinde 6-7 milyar liralık halka arz büyüklüğüne ulaşabilecek şirketler de var" dedi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar