Selçuk Geçer'den flaş altın uyarısı: Hazır olun son 21 gün kaldı

Selçuk Geçer'den flaş altın uyarısı: Hazır olun son 21 gün kaldı
Türkiye ekonomisi ve yatırım araçları üzerine yaptığı değerlendirmeler ile tanınan Selçuk Geçer, birikimini altında tutanlara seslenerek kritik veriye dikkat çekti.

Mart ayından bu yana ilk kez ons altında 1815 dolar seviyeleri test edilirken, yaşanan aşağı yönlü hareketlerin uzun soluklu olması birikimini emtia olarak muhafaza eden vatandaşları paniğe sürüklemeye devam ediyor.

Türk lirasının son yıllarda yaşadığı rekor değer kaybı sonrasında varlıklarını altın olarak saklamak isteyen vatandaşlar, günden güne yaşanan değer kayıplarının ardından "Altından çıkmalı mıyım?" soruları ile uzmanlardan cevap beklemekte.

Türkiye'de dolar kuru ve ekonomi piyasaları üzerine yaptığı yorumlar ile tanınan Selçuk Geçer, bu endişelerin ardından yatırımcılara seslenerek şu uyarılarda bulundu:

DÜŞÜŞLER BEKLENİYORDU

Fed, eylül toplantısında piyasaların beklentisiyle uyumlu olarak faizleri sabit tutmaya karar verdi. Ancak yapılan açıklamalar gösteriyor ki, yılın kalan iki toplantısından birinde mutlaka 0.25 baz puanlık faiz artışına gidilecek.

ABD'de faizler 5.50-5.75 seviyesinde yılı kapatacak ve bu, son 20 yılın en yüksek seviyeleri. Bu nedenle altındaki baskılanmanın sürmesi, fiyatlarda geçici süre aşağı yönlü hareketler bekleniyordu. ABD'de ekonomi beklenildiği gibi soğumaya devam ediyor. Bu yüzden altının yükseliş zamanı çok da uzak değil.

Faizler artırılmayacak ancak bu demek değildir ki, yeni yılın ilk çeyreklerinde bir indirim kararı alınacak. Öncelikle 2024 yılının ortalarına kadar faizlerde bir indirim beklemek çok iyimserlik olur. Altının yükselmesi için de faiz indirimine gidilmesine gerek yok. Faiz kararları ve sıkı para politikaları altında ezilerek beklediği yükselişi gerçekleştiremeyen ons, gelecek haftalarda faiz artışlarının durmasının piyasaları iyiden iyiye deklare edilmesiyle birlikte yukarı yönlü ufak hareketler sergilemeye başlayacaktır.

"ALTININ KADERİNİ BELİRLEYECEK"

Özellikle artık FED kanadından son bir faiz artırımı geleceğine yönelik piyasalarda kesin bir kanaat oturmaya başladı bu nedenle altının jet motorları ekim ayının sonlarına doğru yeniden ateşlenecektir.

Bizim için ilk aşamada en önemli veri, cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam rakamları olacak. Burada beklentilerin karşılanması, ons tarafında hızlıca 1900'e doğru seyir alınmasını beraberinde getirebilir. Şu anda çok dip bir parite söz konusu. Bu yüzden yeni veriler paylaşılmadan, haftanın kapanışı gerçekleşmeden pozisyon almak, pazartesi gününden itibaren yaşanması muhtemel yükselişlerde bize büyük bir getiri sağlayabilir.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı takvimi belli oldu. Buna göre; Ekim ayı Merkez Bankası faiz kararı 26 Ekim 2023 Perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak.

ALTIN ALMAK İÇİN 2023'ÜN SON FIRSATI

Bugün itibarıyla 1225 dolar bandında gezen bir ons görünüyor. Geçtiğimiz haftalarda başlayan sert düşüşler, bu hafta tufana dönüştü ve son 7 ayın en dip fiyatlarını gördük. Ancak ben altının yükseleceğini söylerken dahi, ilerleyen günlerde bir düşüş olacağını ve böyle bir teknik düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu zaten söylüyordum. "Altın için dip fiyatı gördük" yorumlarına kesinlikle katılıyorum. Şu an bu yıl itibarıyla bulabileceğimiz en ucuz parite söz konusu. Ekim ayının ikinci yarısıyla birlikte döviz tarafında yaşanacak yükselişlerden de destek alınarak gram altın/TL fiyatları hızla artmaya devam edecektir.

Altın tarafı, ons kaynaklı bir artış yaşarken, dolar/TL kurunun da yukarı doğru hareket etmesi nedeniyle çift taraftan destek almış bir sıçrama söz konusu olacaktır. Türkiye'de enflasyon fazla, fiyatlar pahalı ama bazı şeyler çok ucuz. Euro ve altın fiyatları hala çok ucuz. Çünkü yıllarca piyasaları baskılayan bir Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası vardı. Şu anda kura müdahale edilmiyor ancak kur, adil değerinde değil. Er ya da geç yukarı gelecektir. Bu geliş beraberinde altın fiyatlarını da yukarı sıçratacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar