Meslek lisesi mezunları EYT kapsamına girecek mi? Yetkili isimden net cevap!

Meslek lisesi mezunları EYT kapsamına girecek mi? Yetkili isimden net cevap!
Açıklanan EYT tasarısında işe giriş tarihi için 8 Eylül 1999 ve öncesi kabul edilmişti. Bu tarihten önce staj ve çıraklık faaliyeti gösteren meslek lisesi mezunları ise EYT kapsamına dahil edilmemişti. Hükümet ortağından staj ve çıraklık mağdurlarını heyecanlandıran açıklama geldi.

EYT tasarısı ile 5 milyon vatandaş emeklilik hayaline kavuşacak. Bu hafta içerisinde Meclis''e gelecek tasarı ile birlikte 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi EYT kapsamında emekli olacak. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj ve çıraklık faaliyetinin bir iş olarak kabul edilemeyeceğini belirterek staj ve çıraklık girişinin sigorta başlangıcı olmayacağını belirtmişti. Ancak hükümet yetkililerin geçmişte EYT tasarısı için de benzer söylemesine karşın EYT''nin kabul edilmesi staj ve çıraklık mağdurlarına da mücadele yolunu açıyor.

HÜKÜMET ORTAĞI AÇIKLADI

Cumhur İttifakı''nda yer alan 3 partiden biri olan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, EYT''de bir tarafın sorunları çözüp diğer tarafı görmemezlikten gelemeyeceklerini belirterek, "Staj mağdurlarının sorununu da gelin bu ay içinde çözelim" önerisinde bulundu.

Destici, yapılan staj süresi için bir borçlanma açılmasını ve bu borçlanma ile staj ve çıraklık yapanların da EYT kapsamına dahil edilmesini önerdi. Destici''nin yapacağı öneriyi Erdoğan''a sunması beklenirken, Cumhur İttifakı''ndan ilk kez staj mağdurlarının beklentilerini karşılayan bir açıklama gelmiş oldu. 

STAJ BORÇLANMASI NASIL OLACAK?

Destici''nin ifade ettiği gibi bir staj borçlanması çıkması halinde, bu borçlanma türünün de doğum ve askerlik borçlanmasından farkı olmayacak. Vatandaşlar, belirlenen üret üzerinden staj faaliyetini yürüttükleri gün kadar ödeme gerçekleştirerek bu dönemi normal çalışma primi olarak gösterebilecek ve emeklilik hakkı elde edebilecekler. 

"GELSİN BİZİMLE BİR GÜN STAJ YAPSIN"

Vedat Bilgin''in "EYT bir eğitim faaliyetidir, ortada bir iş söz konusu değildir" açıklamasına tepki gösteren staj ve çıraklık mağdurları, "Bakan Bey gelsin bizimle bir gün staj yaptığımız yerleri gezsin. 10 saat 12 saat boyunca kir, pas, yağ içinde, sanayilerde yaptıklarımız iş değil miymiş yüzümüze söylesin. Eğer bu iş değilse dünya üzerinde hiçbir şey iş değildir. Sadaka istemiyoruz hakkımızı istiyoruz" açıklamasında bulundu. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar