Bakandan son dakika staj ve çıraklık açıklaması! Staj sigortası EYT kapsamına girecek mi?

Bakandan son dakika staj ve çıraklık açıklaması! Staj sigortası EYT kapsamına girecek mi?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bengütürk TV canlı yayınında EYT kapsamına alınmayan staj ve çıraklık mağdurları hakkında açıklama yaptı.

2 milyon 250 bin kişiye emeklilik kapısını açan EYT düzenlemesinin dışında bırakılan staj ve çıraklık sigortası mağdurları hakkında son dakika açıklaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''den geldi. Bilgin, Bengütürk TV''de Gökhan Altunkaş''ın sorularını yanıtladı. 24 Ocak''ta gerçekleştirilen programda konuşan Bilgin, staj ve çıraklık sigortası hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"EYT İÇİN 3 ŞART GEREKLİ"

"Tabii orada EYT''nin şöyle üzerinde bir durmamız lazım. Bu konuda belli hususların altını çizmek lazım. Emeklilik için 3 şart var. prim gün sayısı, yıl sayısı ve yaş. Bu yaşın o tarihten sonra düzenlenmiş olmasından dolayı daha önce çalışanlara yaş bir engel getiriyor. Yaşa takılmak da oradan geliyor ama bu tarihten sonra girenlerin böyle bir engeli yok."

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI EYT KAPSAMINA GİRECEK Mİ?

Moderatör Gökhan Altunkaş''ın staj ve çıraklık sigortası üzerine sorduğu soruya yanıt veren Bilgin, "Sizin söylediğiniz staj ya da çıraklık böyle bir şey değil. EYT''liler bu 3 şartı yerine getirmesi beklenenler. Engel olduğu için kaldırdıklarımız kişiler prim ödemişler. Bunlar primini ödemiş, yıllarca prim ödüyorlar. Hanımlar 20 yıl erkekler 25 yıl. Staj ve çıraklık konusunda hiç prim ödememiş insanların "biz de bundan istifade edelim" demeleri doğru değil" açıklamasında bulundu.

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTALILAR BORÇLANABİLİR Mİ?

Borçlanma konusundaki soruları da yanıtlayan Bilgin, "Borçlanalım diyorlar olmaz. Sizin patronunuz kim, işvereniniz kim. Özellikle staj yapanlar, bir iş yerinde stajyer olarak görev yapanlar orada çalışma konusu gerçekleşmiyor. Onlar bir eğitim için gidiyorlar. Eğitim süresinde başlarına bir şey gelmemesi için de devlet onlara sağlık sigortası yatırıyor. Bununla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Borçlanma vs bunlar söz konusu değil. İş akdinin getirdiği standartların hiçbirisi bu arkadaşlarda söz konusu değil" dedi. 

Vedat Bilgin, yaptığı açıklamalar ile staj ve çıraklık girişinin sigorta başlangıcı olarak sayılmayacağını resmen açıkladı. 
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar