Mehmet Şimşek’in harcamalara karışmamasının perde arkası ortaya çıktı! Ekonomi yazarı Erdal Sağlam ‘sessize alındı’ diyerek açıkladı

Mehmet Şimşek’in harcamalara karışmamasının  perde arkası ortaya çıktı! Ekonomi yazarı Erdal Sağlam ‘sessize alındı’ diyerek açıkladı
Ekonomi yazarı Erdal Sağlam bugünkü yazısında, ekonominin seçime endekslendiğine dikkat çekerek,her açıklamasında tasarruf vurgusu yapan Mehmet Şimşek’in artık harcamalara sessiz kaldığını söyledi. Sağlam, bu durumun perde arkasını açıkladı.

ANKA'nın Ekonomi Koordinatörü Erdal Sağlam, bugünkü analizinde Türkiye ekonomisinin seçim odaklı adımlara doğru evrildiğine dair çarpıcı tespitlerde bulundu. Sağlam, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in harcamalara sessiz kaldığını vurgulayarak, ekonomi yönetiminin seçim dönemine özgü adımlar atmaya başladığını belirtti.

Sağlam'ın analizine göre, Türkiye ekonomisi yüksek maaş zamları ve artan kamu harcamaları ile seçime endekslenmiş durumda. Bu durumun piyasalarda bol likidite yaratmasıyla birlikte döviz talebinde artış yaşandığı, rezervlerin eridiği bir döneme girildiği ifade ediliyor.

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta politika faizini artırmasına rağmen piyasalardaki bol likiditenin döviz talebini engelleyemediği belirtiliyor. Sağlam, Merkez Bankası'nın döviz talebini frenlemek için ya kurları bırakması ya da faizleri artırması gerektiğini ifade ederken, seçim öncesi faiz artışı yapmaktan kaçındığına dikkat çekti.

"SEÇİM HARCAMALAR DAHA DA ARTACAK"

Analist, 2023 bütçesine eklenen büyük ödeneklerin harcanmaya başlandığına işaret ederek, Hazine'nin Merkez Bankası'ndaki mevduatının azaldığını ve piyasaya büyük miktarda para verdiğini belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın swaplarını artırarak brüt rezervini büyütmeye çalıştığı ancak bu durumun enflasyonla mücadelede zorluk yarattığı vurgulanıyor.

Sağlam, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de harcamalardaki artışa sessiz kalmaya başladığına dikkat çekiyor. Bakan Şimşek'in seçime kadar harcamalara karşı çıkmasının beklenmediği ve seçim sürecinde harcamaların daha da artabileceği öne sürülüyor.

SEÇİM SONRASINA ERTELENDİ

Öte yandan, analizde Merkez Bankası'nın politika faizini artırmasına rağmen kredi kartı faiz oranlarını sabit bıraktığına ve kredi kartı kullanımını sınırlamak istediği ancak bunun seçim sonrasına ertelendiği ifade ediliyor.

Sağlam'ın analizine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in seçim sonrasında yapısal tedbirleri içeren ekonomik kararlar almayı planladığı ancak bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izni ve enflasyonla mücadele için daha sert önlemlere ihtiyaç olup olmadığı konusunda belirsizlik olduğu belirtiliyor. Seçim sonrasında ek vergilerin gündeme gelebileceği ve harcamaların nasıl kısılacağının yıl ortasında netlik kazanacağı ifade ediliyor.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar