Kredi faizlerinde 7665 gün sonra bir ilk gerçekleşti! Seçim sonrasında tarihi bir U dönüşü yaşanmıştı

Kredi faizlerinde 7665 gün sonra bir ilk gerçekleşti! Seçim sonrasında tarihi bir U dönüşü yaşanmıştı
Seçim sonrasında hükümetin faiz politikasında yaptığı radikal değişiklik, kredi faizlerinin tarihi seviyelere çıkmasına neden oldu.

Merkez Bankası’nın politika faizi dört ayda yüzde 8,5’ten yüzde 30’a yükselirken, ihtiyaç, taşıt, konut ve ticari kredi faizleri de 21 yılın en yüksek oranlarını gördü. İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 60’ı aşarken, ticari kredi faizleri de yüzde 50’ye dayandı.

Bu durum, hem tüketicileri hem de işletmeleri zor durumda bıraktı. Faizlerin enflasyon oranına yaklaşması da reel faizin sıfıra yaklaşmasına yol açtı. Uzmanlar, faizlerin bu seviyelerde kalması halinde ekonomik büyümenin olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu.

21 YILIN ZİRVESİ GÖRÜLDÜ

Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizi son dört ayda yüzde 8,5’ten yüzde 30’a çekilirken, kredi faizlerinde de 21 yılın zirvesi görüldü.

Seçim öncesinde mart ayında yüzde 25 seviyelerinde olan ortalama ihtiyaç kredisi faizleri geçen hafta yüzde 60,93’e ulaştı. Böylece ortalama ihtiyaç kredisi faizlerinde 21 yıl sonra ilk kez yüzde 60 eşiği aşılmış oldu. Bu seviyeler en son Mart 2022’de görülmüştü.

İhtiyaç kredisi faizlerinde ayrıca, eylülde yüzde 61,53 olan resmi enflasyon oranına yakın bir seviyeye ulaşıldı. TCMB’nin verileri, kredi faizlerinde vergisiz ve komisyonsuz ortalama oranları içeriyor. Bu oranlara vergiler ve komisyonlar da eklendiğinde yüzde 80’leri bulan çok daha yüksek yıllık maliyetler müşterilerin karşısına çıkıyor.

TİCARİ KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 50’YE DAYANDI

Ticari kredi faizlerinde de devam eden tavan uygulamasına rağmen hızlı yükseliş görüldü.

Seçim öncesinde yüzde 13 seviyelerinde olan ortalama ticari kredi faizleri, geçen hafta yüzde 49,35’e yükseldi. Böylece ticari kredi faizlerinde de 21 yılın zirvesi görülmüş oldu. Ortalama ticari kredi faizinde yüzde 50’lik oranlar en son Ağustos 2002’de görülmüştü.

Seçim öncesinde mart ayında yüzde 23 seviyelerinde olan taşıt kredisi faizlerinde de geçen hafta yüzde 46,99 seviyesi görüldü. Taşıt kredisinde bir ay önce yüzde 47,58 ile 20 yıllık zirvesi görülmüştü.

Seçim öncesinde martta yüzde 16 seviyelerine kadar gerileyen konut kredisi faizlerinde ise geçen hafta yüzde 41,66 seviyesi görüldü. Bu oran iki hafta önce yüzde 42,79 ile 20 yılın zirvesini görmüştü.

3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri de geçen hafta ortalamada yüzde 45,49 ile 20 yılın zirvesini gördü. Bu seviyeler en son Mart 2003’te görülmüştü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar