Konaklama vergisinin 1 Ocak'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor

Konaklama vergisinin 1 Ocak'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor
Pandemi nedeniyle 2 yıldır ertelenen konaklama vergisinin 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girmesi bekleniyor. Konaklama vergisiyle ilgili turizm sektörü yeniden erteleme talep ederken şu ana kadar bir erteleme söz konusu olmadı.

2 YILDIR ERTELENİYORDU! BAKIN YÜRÜRLÜĞE NE ZAMAN GİRECEK?

2 yıldır dünyayı kasıp kavuran koronavirüste ülkeler getirdikleri tedbirleri kaldırırken bu süre zarfında ertelenen uygulamalar da yavaş yavaş hayata geçiyor. 1 Nisan 2020''den itibaren uygulanacağı açıklanan konaklama vergisi koronavirüs nedeniyle 2 yıl ertelenmişti. Eğer bir değişiklik yaşanmazsa konaklama vergisinin 1 Ocak 2023''te yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Habertürk''te yer alan habere göre yeni yıla kısa süre kala konaklama vergisiyle ilgili turizm sektörü yeniden erteleme talep ederken şu ana kadar bir erteleme söz konusu olmadı. Konaklama vergisi, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi gibi tesislerden alınacak. Vergi yüzde 2 oranında uygulanacak.

Konaklama vergisinin konaklama için ödenen KDV hariç tutar üzerinden hesaplanacağı kaydedildi. Örneğin 10 bin TL''lik ücretin üzerinden 200 TL konaklama vergisine, 800 TL (yüzde 8) KDV''ye gidecek. Böylece toplam tutar 11 bin TL''ye ulaşacak.

DÜĞÜN, TOPLANTI, KONGRE GİBİ ORGANİZASYONLAR İÇİN ALINMAYACAK

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri verginin kapsamında değil. Söz konusu organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması halinde, düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi veya bu hizmet için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmayacak. Bu durumda vergi, sadece konaklama hizmetleri üzerinden alınacak.

3 YILDA 8,6 MİLYAR LİRA GELİR BEKLENİYOR

2023 yılı bütçe teklifine göre konaklama vergisinden 2023 yılında 2.3 milyar lira, 2024 yılından 2.9 milyar lira ve 2025 yılında da 3.4 milyar lira gelir bekleniyor.

ÇOĞU AVRUPA ÜLKESİNDE VAR

Avrupa''da Fransa, İspanya, Almanya, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Portekiz, Belçika, Romanya, Bulgaristan ve Slovenya gibi ülkelerde de farklı oranlarda ''konaklama vergisi'' alınıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar