Korona bitmeden yeni salgın geldi! Giderek yaygınlaşan hastalık korkuttu

Korona bitmeden yeni salgın geldi! Giderek yaygınlaşan hastalık korkuttu
Son dönemlerde giderek yükseliş gösteren kolera salgını binlerce insanın yaşamını yitirmesi tedirginliğe yol açtı. Uzmanlar kolera salgını hakkında uyarılarda bulundu.

Korona’nın hayatımıza girmesiyle, tüm dünya yeni çıkan hastalıklarla savaşmaya başladı. Maymun çiçeği, Strep A gibi hastalıklar giderek yaygınlaşıyor. Malavi’de uzmanlar kolera salgını hakkında önemli uyarılarda bulundu.

1800’lü yıllarda kolera salgınından milyonlarca insan hayatını kaybetmiş, yıllardır ortalıkta olmayan hastalığın Malavi’de tekrardan canlanması insanları tedirgin etti. Malavi’de kolera hastalığı nedeniyle ölenlerin sayısı 1002’ye çıktı. Malavi Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı verilere göre, Mart 2022’de kolera salgınından son 24 saate 12 kişi yaşamını yitirdi. 626 yeni vaka ise tespit edildi.

KOLERA SALGININ BELİRTİLERİ

Sağlık Bakanı Khumbize Kandodo Chiponda, halka hijyen kurallarına dikkat etmeleri ve temiz su kullanmaları gerektiğini duyurdu. "Vibrio cholerae" isimli bakterinin yol açtığı bulaşıcı bir ince bağırsak hastalığı olan kolera, enfekte ettiği kişide sulu ishal, kusma ve kas krampları gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

 

KOLERA SALGINI ÜLKELERE YAYILIYOR

Küresel sağlık kuruluşları ve hükümetlerin tedbirleri sonucu yıllardır azalan kolera vakaları, iklim değişikliği, yoksulluk ve çatışmalar gibi nedenlerle yeniden tekrardan canlandı. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, 2017''den 2021''e kadar dünya genelinde kolera vakasının tespit edildiği ülke sayısı 20''nin altındayken sadece 2022''de 26 ülkede kolera salgını görüldü.

KOLERA NEREDEN BULAŞIR?

Tüketilen su kaynaklarının kirliliği

Kirli sularda avlanan hayvanlar

İnsan atıklarının karıştığı sularda yetiştirilen meyve ve sebzeler

Çiğ olarak tüketilen istiridye veya yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri

Sifon kullanımının yaygın olmadığı ülkelerde görülmesi daha yüksek.

 

KOLERA HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Koleranın teşhis edilmesinden sonra acil olarak tedaviye başlanmalıdır. Koleranın ölümcül olmasının en önemli sebebi olarak vücutta dehidrasyona yol açması gösterilir. Bu sebeple hastalığın tanısının konulmasıyla birlikte acil olarak hekimin öngördüğü şekilde tedaviye de başlanması gerekir.

Kolera hastalığının tedavisinde, öncelik hastanın kaybettiği sıvısını, vücuda geri kazandırılmalı, şeker ve tuz karışımı bulunan sıvılar hastaya serum olarak verilmeli. Çeşitli antibiyotikler de kullanılabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar