Uzmanlardan korkutan açıklama: 9 kez faiz artacak

Uzmanlardan korkutan açıklama: 9 kez faiz artacak
ABD'de 40 yılın zirvesinde seyreden enflasyona Fed'in kaç faiz artışı ile cevap vereceği yönündeki tahminler değişmeye devam ediyor. Dev yatırım bankası JP Morgan analistleri, Fed'den beklenilen faiz artırımı sayısını bu yıl için dokuza çıkardı. Fed'in faiz artışlarına mart ayında başlaması bekleniyor.

ABD''nin en büyük bankası JPMorgan, ABD Merkez Bankası''nın (Fed) faiz artırmasına ilişkin tahminlerini açıkladı. Fed''in olası faiz artırımı gelişmekte olan ülke para birimlerini etkilerken, doların değerinin artması bekleniyor. ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, Fed''den bu yıl içerisinde dokuz defa faiz artırımı beklediklerini açıkladı. Faiz artışlarının 0.25 puan olacağı tahmin ediliyor.

OCAK AYINDA 4 FAİZ ARTIŞI TAHMİN EDİLİYORDU

Varlık bazında ABD''nin en büyük bankası olan JP Morgan Chase''in CEO’su Dimon geçen ay yaptığı açıklamada, Fed''den  bu yıl içinde 4 faiz artırımı beklediğini duyurmuştu. Daha önce Goldman Sachs ekonomistleri de Fed''den 4 faiz artırımı beklediğini açıklamıştı.

JP Morgan Chase CEO''su Dimon, yaptığı açıklamada ekonomiyi çok sarsmadan faiz artırımları yapılarak enflasyonun kontrol altına alınacağını da belirtmişti.Faiz artırımı konusunda beklenenden fazlasına ihtiyaç duyulabileceğini söyleyen Dimon, "25''er baz puanlık 4 faiz artırımı çok küçük bir miktar. Ekonominin bunu absorbe etmesi çok kolay olur." ifadelerini kullanmıştı.

FED FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?

Fed’in faiz artırması ve bilançosunu küçültmesi, Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasaları için de önemli bir risk faktörü olarak değerlendiriliyor.

Fed''in faiz artırımı doların değerinin artması ve büyümenin yavaşlamasını beraberinde getirebileceği düşünülüyor. Bu nedenle  Fed kararları piyasalar tarafından endişe ile takip ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar