İYİ Parti’nin ret cevabı sonrası CHP’den çok konuşulacak yeni hamle! Dem Parti’den ittifak sinyali

İYİ Parti’nin ret cevabı sonrası CHP’den çok konuşulacak yeni hamle! Dem Parti’den ittifak sinyali
CHP lideri Özgür Özel ile DEM Parti yetkilileri arasında bugün yapılacak görüşmenin detayları saatler öncesinden belli oldu. Özel'in ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan parti yetkilileri CHP liderinin önerilerinin Parti Meclisi'nde tartışılacağını belirtti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bugün DEM Parti Genel Merkezi’ni ziyaret etmesi bekleniyor.

GazeteDuvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre, Ekim ayında gerçekleşen kongrede Genel Başkan seçilen Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'a "hayırlı olsun" dileklerini iletecek olan Özel’in görüşmede neler konuşacağı ortaya çıktı.

14 Mayıs seçimlerinden bugüne kadarki süreçte büyük değişikliğe giden iki parti hem kongreye gitti, hem de yeni genel başkanlarını seçti. Genel seçime dair kendilerine gelen tüm mesajları değerlendiren iki parti, iş birlikleri konusundaki stratejilerini yeniden şekillendirdi. CHP lideri Özel, “ittifak kelimesi zehirlendi” derken DEM Parti sözcüsü ise sık sık ‘kent uzlaşısı’ kelimesine vurguda bulundu.

Geçtiğimiz ki seçimde "iktidara kaybettirme, muhalefete kazandırma" stratejisini izleyen DEM Parti, yeni stratejisini "kaybettirme ve kazandırma" yerine "kazanma" olarak belirledi.

Batıda da belediye kazanmayı ve yerellerde iktidar olmayı hedefleyen DEM Parti, Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "2019 yılında seçim sonucunu belirleyen "kaybettir-kazan" formülünü "kazan-kazan" formülüyle tekrar güncelliyoruz” ifadesini kullandı.

ÖZEL'DEN GÖRÜŞME TALEBİ

Parti tabanından da bu mesajı aldığını belirten DEM Parti MYK’den 81 ilde aday çıkarmak kararı verildi. Bu hafta sonu gerçekleşmesi beklenen Parti Meclisi toplantısında bu eğilimin karara bağlanması hedeflenirken Özgür Özel, Hatimoğulları ve Bakırhan'dan görüşme talep etti.

CHP’nin de en çok eleştiri aldığı konu, partinin ittifak konusunda izlediği politikaydı. Yeni yönetimin yerel seçimlerde ittifak için çıktığı yoldaki ilk durak İYİ Parti olurken, Akşener, 81 ilde aday çıkarma kararından vazgeçmedi. Başta İstanbul ve Ankara’nın olduğu büyükşehirleri kaybetmemek isteyen CHP muhalefetin iş birliği yapmasını önemseyerek iş birliği arayışını sürdürüyor. Bu iş birliklerinin etik ilkeler çerçevesinde gerçekleşmesi için çabalayacaklarını belirten CHP’li yöneticiler için DEM Parti de kapısı çalınacak diğer partilerden biri haline geldi.

ŞEFFAF VE AÇIK BİR GÖRÜŞME

DEM Parti’ye gelene kadar hem arka planda bazı görüşmeler yapıldı hem de Özel pek çok CHP’linin “cesurca” bulduğu bazı açıklamalarda bulundu. Özel, MHP lideri Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştiri oklarının hedefinde olan "Bu ülkede herkes eşit ama Kürtler daha az eşit" sözlerinin arkasında durdu ve bütçe konuşmasında da bu sözleri yineledi.

Bugün yapılacak görüşme sonrası Özel'in, Hatimoğulları ve Bakırhan ile kameraların karşısına geçerek ortak açıklama yapacak olması da “şeffaf ve açık” görüşme talebinin olduğu yorumunu getirdi.

ÖZEL'İN GÖRÜŞMESİ PM'YE TAŞINABİLİR

Olası iş birliklerine dair DEM Parti yöneticilerinin görüşünü alması beklenen Özel’in görüşmede DEM Parti’nin hafta sonu gerçekleşecek PM toplantısını işaret edebileceği de belirtiliyor. PM toplantısında MYK’nin “81 ilde aday çıkarma” eğilimini görüşecek olan PM’ye Özel görüşmesinin ayrıntılarının da anlatılacağı dile getiriliyor.

CHP liderinin nasıl bir gündemle geleceğini ve ne önereceğini bilmediklerini aktaran DEM Parti yetkilileri, “MYK’nin 81 ilde aday çıkarma eğilimi PM’nin ve örgütlerimizin sahada yaptığı çalışmalar sonucunda oluştu. Bu eğilimden farklı yönde bir karar çıkacağını sanmıyoruz çünkü zaten PM’nin hazırladığı raporlar doğrultusunda bu eğilim şekillendi. Özgür Bey’in nasıl bir ajandayla geleceğini bilmiyoruz ama elbette ne önerirse önce PM’de tartışılacaktır” ifadelerini kullanıyor.

YEREL SEÇİMLERDE 81 İLDE ADAY

81 ilde aday çıkarma kararına çok yakın olduklarını söyleyen DEM Parti yöneticileri, bu karar ancak kent uzlaşısıyla esneyeceğini ifade ediyor. “Bir kentte bir aday ismi üzerinde uzlaşı varsa o uzlaşıyı esas alırız” diyen parti yöneticileri belirlenen adayın kendi ilkeleri ile çelişmemesi gerektiğini de vurguluyor.

Desteklenebilecek adayların Kürt sorununa nasıl baktığının, demokrasi ve siyasi özgürlükler konusundaki samimiyetinin önemli olduğunu kaydeden yöneticiler, bu iki konuda sadece seçim dönemlerinde yapılan açıklamaların artık taban tarafından kabul görmediğini, söylemden öteye siyaset üreten bir noktaya taşınmasını umduklarını da dile getirdi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar