Özgür Özel ve DEM Parti görüşmesinin perde arkası! Yeni ittifak modeli ortaya çıktı

Özgür Özel ve DEM Parti görüşmesinin perde arkası! Yeni ittifak modeli ortaya çıktı
CHP lideri Özgür Özel’in Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) genel başkanları ile görüşmesinin perde arkası ortaya çıktı.

Yerel seçimler için geri sayım başlarken, seçimlere ittifak ile girmek isteyen siyasi partiler arayışlarına devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz yerel seçimlerde kurduğu ittifaklar ile İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirleri kazanan CHP, bu şehirleri elinde tutmak için iş birliği için ortak arayışını sürdürüyor.

Geçtiğimiz haftalarda, İYİ Parti’ye sunduğu iş birliği teklifi reddedilen CHP Genel Başkanı Özgür Özel ikinci kapı olarak soluğu Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nde (DEM) aldı.

ÖZEL'İN ZİYARET ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKTİ

Ziyaret için DEM Parti Genel Merkezi’ne giden Özel’i görüşmede Eşbaşkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan karşıladı.

Özel’in bu ziyaretinin yerel seçimlere tek başına girme kararı alan DEM Parti’nin hafta sonu gerçekleştireceği ve 81 ilde aday çıkartma konusunu ele alınacağı parti meclisi toplantısı öncesi gerçekleşmesi ise en çok konuşulan detaylardan biri oldu.

aa-20231213-33175911-33175906-chp-genel-baskani-ozgur-ozel-dem-partiyi-ziyaretinde-konustu.jpg

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, liderler görüşme öncesi yaptıkları açıklamalarla dikkat çekti. CHP lideri Özel, hiçbir partiyle seçim ittifakına kapalı olmadığını söylerken, DEM Parti Eş Başkanı Bakırhan 2019’daki yerel seçimlerde büyükşehirlerde aday çıkarmadıklarını hatırlattı.

Bakırhan “2019 yılında seçim sonucunu belirleyen kaybettir-kazan formülünü kazan-kazan formülüyle tekrar güncelliyoruz” dedi.

"MÜZAKERE SÜRECİ DEVAM EDECEK"

Ziyaret sonrası ortak basın açıklaması düzenleyen liderler, dikkat çeken ifadeler kullandı. Görüşmenin ana konularından bahseden Bakırhan, DEM Parti belediyelerine atanan kayyumlar gibi pek çok farklı konuyu ele aldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’nin yaşadığı meseleleri konuştuk. Muhalefet, siyasi partiler sorunları diyalogla çözer. Yoğun sorun yaşadığımız süreçte muhalefetin daha fazla müzakereye ihtiyacı var. Umarım önümüzdeki günlerde bu müzakere süreci devam eder”

aa-20231213-33175911-33175910-chp-genel-baskani-ozgur-ozel-dem-partiyi-ziyaretinde-konustu.jpg

CHP lideri Özel görüşmenin bir nezaket ziyareti olduğunu söyleyerek, “Partiler arası diyalog ülke demokrasisi, toplumsal barış açısından önemli temel taşlardandır. Onlar da bizden hemen önce kurultay yapmışlardı. Partimizden bir hayırlı olsun ziyareti gerçekleşmemişti. Bugün o ziyareti gerçekleştirdim. Karşılıklı başarı dileklerini ifade ettik. Bir araya gelmişken yapmamız gereken bir şeyi yaptık. Türkiye’yi, dünyayı, önümüzdeki süreci değerlendirdik. Çok verimli, yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçlerde karşılıklı görüşmelerimiz sürecek. Biz bu görüşmelerin Türkiye demokrasisine katkı sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

aa-20231213-33175911-33175907-chp-genel-baskani-ozgur-ozel-dem-partiyi-ziyaretinde-konustu.jpg

“CHP’NİN EŞBAŞKANI DİYESİM GELDİ”

DEM Genel Başkanlarından Tülay Hatimoğulları’nın konuşmasına başlarken CHP lideri Özgür Özel’e “CHP’nin eşbaşkanı diyesim geldi” diye hitap etmesi ise oldukça dikkat çekti.

Özel’e yeniden hayırlı olsun dileklerinde bulunan Hatimoğulları, “Bir araya gelmişken Türkiye’nin içinden geçtiği siyasal süreci, demokrasi krizini değerlendirdik. Tüm siyasi partilerin esasen Türkiye’nin sorunlarını konuşmak üzere diyalog yolunun açık olması özlediğimiz bir şey. Bu konuda siyasi partiler zengin deneyimlere sahip değil. Türkiye böyle bir tabloya özlem duymaktadır. Umut ediyoruz ki bu konuda yol alırız” diye konuştu.

ÖZEL'İN ZİYARETİ YENİ İHTİMALLER OLUŞTURDU

Görüşmenin tamamlanmasının ardından değerlendirmelerde bulunan DEM Parti yöneticileri, olası ittifak ya da yerelde işbirlikleri için sundukları “şeffaflık” beklentileri karşısında Özel’in genel merkezlerine yaptıkları ziyaretin ve birlikte verdikleri görüntünün değerli olduğunu ifade ediyor.

DEM Parti MYK’sinde, tüm illerde aday çıkarma yönünde eğilim oluştuğunu aktaran parti kanadı, “Özel’in ziyaretiyle birlikte iş birliğine ve ittifak görüşmelerine yeniden kapının açıldığına” işaret ediyor. Partide, “Özel’in ziyaretiyle birlikte yeni ihtimaller masaya geldi. Bunlar değerlendirilecek” görüşü belirtiyor.

AYRI AYRI ÇALIŞMA YAPILACAK

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, iki partinin de ilk olarak kendi kurullarında yerelde iş birliğine ve bunun yöntemlerine yönelik çalışma yapacağı ortaya çıktı.

DEM Parti kaynakları il bazında olacak bu çalışmaların sonucunda iki partinin kurullarının ortak bir çalışma yapma ihtimalini gündeme getirebileceğini de dile getiriyor. Fakat bu konu önce partinin yetkili organlarında değerlendirilecek. Tüm bunların yanı sıra eş genel başkanların, parti yönetimine yapılan ziyaretle ilgili detayları aktaracağı ve 16 Aralık’ta düzenlenecek DEM Parti Meclisi toplantısında da konunun görüşüleceği ifade ediliyor.

ozgur-ozelden-deme-ziyaret-mpgi.webp

BÖLGELERE ÖZEL ORTAK ÇALIŞMA OLABİLİR

PM toplantısında yerel seçime yönelik bir karar çıkması düşünülmezken, “bir eğilimin mutlaka oluşacağı, bu konuda MYK’ye ve eş genel başkanlara yetki verilebileceği” öngörüsü yapılıyor.

DEM Parti’ye yapılan ziyareti sonrası değerlendirmelerde bulunan CHP kanadı ise liderleri Özgür Özel’in DEM Parti’ye “Tüm Türkiye’yi kapsayan bir genel ittifak önerisiyle gitmediğini” belirtiyor. Görüşmede bir belediye adı, bir il ya da başkan adayı konusunun gündeme gelmediğinin de altını çizen kaynaklar, “bazı bölgelerde, yerel örgütlerin anlaşabileceği yerlerde partilerin o bölgeye özel ortak çalışılabileceğine yönelik bir değerlendirme yapıldığını” diyor.

İki parti kurullarının başta İstanbul ve Ankara gibi metropolleri kent kent masaya yatıracakları öğrenilirken, toplantıda ayrıca “AKP ve MHP’nin seçimleri tekrar kazanmaması, buna karşı tüm muhalefetin iş birliği yapması gerektiğine ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu da belirtildi.

SANDIKTA TÜM SEÇMENİ BİRLEŞTİRME VURGUSU

CHP’nin hedefinin son güne kadar tüm partilerle iş birliği ihtimalini denemek olduğunu söyleyen kurmaylar, aryıca şu değerlendirmelerde de bulundu: “Milletvekillerimiz sahaya gittiğinde tabanlarda böyle bir beklenti olduğunu da anlattı. Toplu bir ittifak yerine, yerelde tabandaki bu beklentilere göre davranılabilir. Sadece DEM Parti için değil, parti tabanları yerelde anlaştıysa sadece o yere özel bir iş birliği konusu İYİ Parti de dahil tüm partiler için konuşulabilir. Rant düzeninin yeniden gelmemesini isteyen tüm partilerle seçim gününe kadar iş birliği görüşmesi olabileceğini düşünüyoruz.”

CHP’nin İYİ Parti, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve DEM Parti ziyaretleriyle “iş birliği olmasa bile sandıkta tüm seçmenleri birleştirme” hedefine uygun davrandığı ifade edilirken, Kurmaylar “Sadece DEM Parti seçmenini değil; Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimlerle görüşülerek CHP içinde olan ancak kırgın kalan kesimleri de tekrar kazanmaya çalıştığını, İYİ Parti’ye karşı nezaketini sürdürerek de İYİ Parti seçmenini kazanmaya çalıştığını” aktarıyor.

Böylece sandıkta farklı seçmenlerin CHP’de toplandığı bir sandık ittifakı hedefleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar