İstanbul’da bir ilk! Olası Marmara deprem için Kartal’da gözlem istasyonu kuruldu

İstanbul’da bir ilk! Olası Marmara deprem için Kartal’da gözlem istasyonu kuruldu
Deprem uyarılarının art arda yapıldığı İstanbul’u bekleyen bir diğer tehlike tsunami için Kandilli Rasathanesi harekete geçti. İlk kez Kartal sahilinde kuruldu. İşte o sistem…

Deprem uzmanları İstanbul için tek tek uyarı yaparken bu uyarılar arasında tsunami uyarısı da dahil oldu. Marmara Denizi’nde olası bir depremin sahil kesimlerinde tehlike yaratacağı düşünülüyor. Bu tehlikeye karşı alınan önlemler ise arttırılmış durumda.

6 Şubat’taki büyük depremlerin ardından gözler uzun süredir fayların hareket etmediği İstanbul’a çevrildi. Marmara çevresinde beklenen büyük depreme karşı ise kentlere hazırlıklar başladı. Hazırlıkların ilk adresi ise Kartal sahili oldu. İşte detaylar…

15-temmuz-sehitler-koprusu-aa-1941263.jpg

ATV’nin haberine göre, Kandilli Rasathanesi tarafından İstanbul’da deprem sonrası tsunami riskine karşı gözlem istasyonu kuruldu. Bu istasyon İstanbul’un ilk tsunami istasyonu olma özelliğini taşıyor.

Tsunami gözlem istasyonunda yer alan sensörlerle birlikte ölçülen dalgaların yüksekliği anında Kandilli Rasathanesi'nin merkezine bilgi olarak aktarılabilecek. Bu dalgaların tehlike boyutu ise birkaç dakika içinde öğrenilebilecek.

İlki Kartal’da kurulan bu istasyonlar Ege ve Akdeniz'de de kurulacak.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 5,5'in üzerine bir deprem olduğu zaman tsunami yaratma riskinin de olduğunu hatırlattı.

728xauto.webp

Özener, Marmara Denizi çevresine kurulan yeni tsunami istasyonları hakkında bilgi verdi. Yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi'ni çevreleyecek şekilde tsunami istasyonlarını kurmaya başladık. 20 tane yeni, çok disiplinli tsunami gözlem istasyonu kuruyoruz. Buralarda hem sismik sensörler, hem CNS sensörleri hem deniz seviyesi yüksekliğini ölçen sensörler olacak" dedi.

728xauto-1.webp

Özener, "Sinyallerle olası bir tsunami riskini depremden 7 dakika sonra iletebiliyoruz" şeklinde konuştu.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar