İmar affı bekleyenler dikkat: İşte verilen tarih

İmar affı bekleyenler dikkat: İşte verilen tarih
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yıla yoğun bir programla giriş yaptı. Meclis’te görüşülen konuların ardı arkası kesilmezken vatandaşlar bir yandan imar affı ile ilgili gelişmeleri merak ediyor. İşte imar affı hakkında ortaya atılan tarih iddiası ve tüm gelişmeler...

İmar barışı düzenlemesinden yararlanmak isteyenler bu konu hakkında araştırmalara devam ediyor. Bilindiği üzere imar barışı düzenlemesi son olarak 11 Ekim’de TBMM komisyonuna sevk edilmişti. Şimdi gözler 2023 yılında imar affı çıkıp çıkmayacağı konusuna çevrildi.

Yaklaşan 2023 Genel Seçimleri öncesi Ankara kulislerinde bir imar affı çıkacağı konuşuluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen resmi bir açıklama yapılmadı ve bu yıl imar barışı çıkıp çıkmayacağı henüz netlik kazanmadı.

KULİSLERDE TARİH İDDİASI

Dairelerinin yapı kayıt belgesini almak için yıllardır bekleyen vatandaşlar, 2023 yılında yeni bir İmar affı bekliyor. Mayıs ayında yapılması planlanan genel seçimlerden önce vatandaşları memnun etmek isteyen hükumet, kulis bilgilerine göre nisan ayında bir imar barışı açıklamaya hazırlanıyor.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Cumhur İttifakı''nın ortaklarından biri olan Büyük Birlik Partisi''nin (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de imar affı nedeniyle yaşanılan sıkıntılara dikkat çekmiş ve "2017 yılında çıkan imar barışında haksız gerekçelerle 3 milyon vatandaşımız faydalanamadı. Bunlar aileleriyle birlikte 10 milyondan fazla yapıyor. Bunlar yapı kayıt mağdurları. Verdiğimiz kanun teklifinde şart koyduk. Özel mülk olacak, deprem riski taşımayacak. Bunlarla ilgili kanun teklifi verdik, çıkması için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz" demişti.

BÜTÜN PARTİLER HEM FİKİR

İmar barışının 2023''te çıkması için bütün partilerin destek vermesi bekleniyor. Meclis''te yer alan bütün gruplar tarafından onaylanacak yasanın başvurularının ise Haziran itibariyle alınması öngörülüyor. Yeni yasanın hangi tarihten önce yapılan yapıları kapsayacağı henüz netleşmese de, uzmanlar tarafından tahmin edilen tarih 31 Aralık 2022 olarak belirtildi. 

İMAR AFFI NEDİR?

Kamuoyunda imar barışı olarak da bilinen imar affı, konut sektörünü yakından ilgilendiriyor. Gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanundur. Gecekonduların tapu kaydıyla ilgili olan imar affı ilke kez 1984 yılında çıkarıldı. İmar barışı düzenlemesinin çıkarılmasındaki temel amaç kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellemekti. İmar affı, risk altında bulunan ve afet bölgesinde yer alan yapıların düzenlenmesi ile ilgili kanunlar kapsamında çıkarılıyor.

İMAR AFFI SON OLARAK NE ZAMAN ÇIKTI

Son dönemde en çok araştırılan konulardan biri haline gelen imar affı en son 8 Haziran 2018 yılında çıktı. Bu imar barışı düzenlemesi geniş kapsamlı olarak uygulandı ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış, ruhsatsız, kaçak veya ruhsata aykırı yapıların imar ve iskan kapsamına alınması sağlandı. İmar barışından yararlanamayan milyonlarca vatandaş mevzuata aykırı başvuru nedeniyle 20 bin 158, belge tutarının zamanında yatırılmaması nedeniyle de 10 bin 300 kişinin yapı kayıt belgesi iptal edilmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar