İmar affı çıkacak mı? Bomba kulis bilgisi: O tarihte açıklanacak!

İmar affı çıkacak mı? Bomba kulis bilgisi: O tarihte açıklanacak!
Milyonlarca kişi imar affı bekliyor. Günler ilerledikçe konu hakkında gelişme olup olmadığı merak ediliyor ve "İmar affı çıkacak mı, imar barışı gelecek mi?" sorusu sık sık araştırılıyor. Peki İmar affı çıkacak mı? İşte bütün ayrıntılar...

İmar affı düzenlemesinin ayrıntıları merak ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından son olarak getirilen imar affı düzenlemesi 13 milyon konutu kapsamıştı. Bu düzenlemeden faydalanmak isteyenler imar affı çıktı mı, çıkacak mı? Bu yıl imar barışı gelir mi? 

İMAR AFFI ÇIKACAK MI?

Bir süredir kamuoyunu çıkıp çıkmadığı merak edilen yeni imar affı konusu TBMM''nin açılmasıyla meclis gündemine yeniden geldi. İmar affı düzenlemesi 11 Ekim''de TBMM Başkanlığı tarafından ilgili komisyona sevk edildi. Konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Mayıs ayında yapılması planlanan genel seçimlerden önce vatandaşları memnun etmek isteyen hükumet, kulis bilgilerine göre nisan ayında bir imar barışı açıklamaya hazırlandığı belirtildi.

İMAR AFFI NELERİ KAPSIYOR?

İmar affının yaptığı şey, basit bir dilde anlatmak gerekirse başta gecekondular olmak üzere imar yasasına uymayan tüm binalar üzerine yapılacak işlemleri tespit etmek, düzenlemek, değerlendirmek, müracaatını yapmak ve uygulama esası gibi başka konuları belirlemektir.

İMAR AFFI KAÇ YILDA BİR ÇIKIYOR?

6639 sayılı Yasanın 38. maddesi ile 20.05.2016 kabul tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 24. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "üç yıl" ibaresi "altı yıl" olarak değiştirilerek ikinci kez 2981 sayılı Yasanın yürürlükte kalması sağlanmıştır.

İMAR AFFI NEDİR?

İmar affı kanunu kaçak, ruhsatsız, iskansız projesine ve imara uygun olmayan ev, işyeri yani her türlü bina, kooperatif ve gecekondunun kayıt altına alınarak vatandaş ile devlet arasındaki mülkiyet sorununu kalıcı olarak çözüme kavuşması amacı ile yürürlüğe girmiştir. İmar affından tamamen kaçak veya bir bölümü kaçak ev, işyeri, bina, kooperatifhak sahipleri yararlanabildiği gibi hazine veya belediye arazisi üzerine kaçak olarak yapılmış binalar, gecekondularda yararlanabilmektedir.

İMAR AFFI TARIM ARAZİLERİNİ KAPSIYOR MU?

Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz! YAPI kayıt belgesi, imar barışı bu tür tarım arazileri bakımından geçerli değildir.

İMAR AFFI EN SON NE ZAMAN ÇIKTI?

31 Aralık 2017''den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskanlar için 8 Haziran 2018''de geniş kapsamlı bir imar affı getirilmişti. İmar barışından yararlanamayan milyonlarca vatandaş olduğu gibi, mevzuata aykırı başvuru nedeniyle 20 bin 158, belge tutarının zamanında yatırılmaması nedeniyle de 10 bin 300 kişinin yapı kayıt belgesi iptal edilmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar