İlk defa görüldü: Gizemli deniz kralı! Vücudunda köpekbalığı ısırığı bulunuyor

İlk defa görüldü: Gizemli deniz kralı! Vücudunda köpekbalığı ısırığı bulunuyor
Avustralya'nın Queensland eyaletinde, nadir görülen bir deniz memelisi türü olan benekli şişe burunlu yunus, araştırmacıların dikkatini çekti. Araştırmacılar, Speckles adını verdikleri balığın Avustralya sularında görülen ilk alaca yunus olduğunu açıkladı.

25 Eylül 2022 tarihinde, Hervey Körfezi'nde bir araştırma gemisinin yakınında Speckles gözlendi. Olayı belgeleyen Sunshine Coast Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Georgina Hume, Speckles'ı diğer yunuslardan ayıran garip rengi nedeniyle hemen fark ettiklerini söyledi. Speckles, yaklaşık 16 kilometre açıkta, beş yunuslu bir grupla birlikte yiyecek arıyordu.

Araştırmacılar, aslında korkak desenli deniz memelilerini araştırmıyorlardı; ancak bu alışılmadık yaratıkla karşılaştıklarında, bölgedeki diğer yunuslarla nasıl ilişkili olduğunu incelemek için fırsat buldular. Hume, Speckles'ın diğer yunuslarla birlikte hızla ilerlerken dik ve dikey bir şekilde suya sıçradığını ve bunun sayesinde beyaz çizgilerin ve lekelerin alt tarafının net bir şekilde görüldüğünü belirtti.

resim-2024-02-09-125951855.png

Piebaldizm, hayvanların tipik olarak beyaz deri, tüy veya kürke sahip olduğu albinizm ve lökizme benzer; ancak piebaldizm kısmi bir pigmentasyon kaybıdır ve bireylerde yamalı renklenmeye neden olur. Araştırmacılar, deniz memelilerinde bu tür atipik renklenmenin nadir olduğunu ve literatürde sadece 24 bireyin belgelendiğini ve sadece altısının kameraya yakalandığını belirtiyorlar.

Speckles'ın sağlıklı olduğu gözlemlendi, ancak pedinkülünün sağ tarafında iyileşmiş bir köpekbalığı ısırığı izi bulunuyordu. Cinsiyeti belirlenemeyen Speckles, sağlıklı bir görünüme sahip olduğu için olası hastalık veya güneş yanığı gibi sorunların ortadan kalktığını belirtildi.

yunus.jpg

Levengood, bu keşfin heyecan verici olduğunu ve bugüne kadar Avustralya sularında atipik renkli yunusların görülmediğini belirtti. Ancak, bazı atipik balinaların gözlendiğini ve bunlardan birinin ünlü albino kambur balina "Migaloo" olduğunu ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar