Günler sonra açılan Borsa İstanbul için Evren Devrim Zelyut'tan kritik uyarı

Günler sonra açılan Borsa İstanbul için Evren Devrim Zelyut'tan kritik uyarı
Deprem nedeniyle kapalı palan Borsa İstanbul bugün açıldı. Borsa İstanbul'un açılışıyla beraber ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut, "Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum" sözlerinin ardından dikkat çeken uyarılarda bulundu. 

GÜNBOYU-HABER MERKEZİ

Borsa ve döviz ve yatırımıyla ilgilenen milyonlarca vatandaşın merakla beklediği açılışı değerlendiren ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut, önemli uyarılarda bulundu.

Zelyut, "Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara da sabır ve başsağlığı diliyorum. Biz Türk halkı olarak onların destekçisi olmaya devam edeceğiz. Tabii ki hayat devam ediyor ve bu doğrultuda bugün piyasalar açıldı. Depremin ilk 2 gününde yönetimin basiretsizliğine bağlı olarak açık tutulan piyasada büyük değer kayıpları yaşamıştık ki şimdi onun telafi edilmesine yönelik birtakım adımlar atıldı. Bu adımlar nedir dediğimizde bireysel emeklilik fonları için yapılan düzenlemeler var. Burada tahvil alma yükümlülüğü asgari yüzde 70’den yüzde 50’ye düşürüldü" dedi.

Evren Devrim Zelyut, "Hisse senedi alma yükümlülüğü de asgari yüzde 10’dan yüzde 30’a yükseltildi. Bu çok önemli bir değişim çünkü neden diyeceksiniz çünkü burada bireysel emeklilik sisteminin fonlarının  borsaya akıtılacağı gerçeği karşımıza çıkıyor. Yüzde 10’dan yüzde 30’a yükseltilmesi çok büyük bir rakam.  Bir diğer destekleyici adımda varlık fonunun borsada alım yapacak olmasıydı. Üçüncü adım olarak da geri adım uygulayacak olan şirketlere vergi kolaylıklarının getirilmesiydi. Tüm bunlar borsa için olumlu olacak. 4.500 önemli ve kritik bir seviyeydi. Burada tutunarak bir 4750, bir 5 bine doğru hareket geliştirmeye çalışacağız lakin bölgede alınan yara çok büyük olduğu için yine de borsanın zaman zaman tökezlediğini görürsek yada kar satışlarının geldiğini görürsek şaşırmamamız lazım. Çünkü yabancılarda yüksek miktarda hala mal var" ifadelerini kullandı. 

Zelyut, "Türkiye’de hem erken seçim konuşmaları hem ekonominin bir de depremle yara alması onların çıkışını hızlandıracaktır diye düşünüyorum. Bunun haricinde yurt dışına baktığımızda da Amerika’dan enflasyon verileri geldi. O verilere baktığımızda da tabii ki enflasyonda gerileme devam ediyor ama istenilen oranda olmadı. Tüketici fiyat endeksine baktığımızda 6.2’lik bir beklenti vardı lakin rakam 6.4 geldi. Buda dün Dow Jones’in eksi kapatmasına neden oldu. Nasdaq artı yaptı. Amerikalılar enflasyon konusunda yoluna devam ediyor enflasyonun hemen kolay kolay inmeyeceğinin de farkındalar. Bu da dönüp sermaye ve para piyasalarını etkiliyor" dedi.

Not: Yatırım tavsiyesi değildir. Haberde anlatılanlar Evren Devrim Zelyut''un görüşleridir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar