Güneş sisteminde yer alan gezegen isimleri nelerdir? Gezegenlerin sıralaması nasıl? Gezegenlerin isimleri ve özellikleri nelerdir?

Güneş sisteminde yer alan gezegen isimleri nelerdir? Gezegenlerin sıralaması nasıl? Gezegenlerin isimleri ve özellikleri nelerdir?
Güneş Sistemi’nde Dünya ile birlikte tam 8 gezegen yer alıyor. Bu sayı, Uluslararası Gökbilim Birliği tarafından yapılan araştırmalar ve alınan kararlar sonucu belirlenmiş. Bu gezegenlerin isimleri ve bulundukları konumlar zaman zaman araştırma konusu olabilmekte... İşte gezegenlerin güneşe olan uzaklıklarına göre dizilimi ve isimleri...
Dünyamıza baktığımızda Güneş Sistemi içerisinde yer aldığını görmekteyiz. Tabi Güneş Sistemi içerisinde sadece Dünya yok. Bu sistemde başka gezegenler olduğu da bilinmekte... Bu yüzden insanlar uzun yıllardır Dünya dışındaki gezegenleri araştırarak yeni hayatlar olup olmadığına dair araştırmalar yapmaktalar...
 
GEZEGENLER VE İSİMLERİ NELERDİR?
 
Güneşe yakınlık mesafelerine göre gezegenler şu şekilde sıralanıyor:
 
 
-Merkür
 
-Venüs
 
-Dünya
 
-Mars
 
-Jüpiter
 
-Satürn
 
-Uranüs
 
-Neptün
 
GEZEGENLERİN ÖZELLİKLERİ NELER?
 
1. Merkür: Güneş Sistemi''nde bulunan en küçük gezegenlerden birisi Merkür''dür. Merkür ismi ise Roma tanrılarından birinin ismiydi. Bu gezegende adını oradan almıştır. Bu gezegen güneşe en yakın gezegendir ve çapı ise 4878 km olarak bilinmektedir. Merkür gezegeninin uydusu yoktur.
 
2. Venüs: Adını Roma tanrıçasından alan Venüs, güneşe en yakın 2. gezegen konumunda yer almaktadır. Uydusu olmayan bu gezegen diğer gezegenlerin tersi bir istikamette dönmektedir. Venüs gezegeninde Merkür gezegeni gibi uydusu bulunmamaktadır.
 
3. Dünya: Güneş''e göre 3. sırada yer alan dünyanın çapı 12760 km olarak bilinmektedir. Bu gezegenin Ay isminde bir uydusu bulunmaktadır. Dünya güneş etrafında 365 gün 5 saat 6 dakikada dönmektedir.
 
4. Mars: Güneş Sistemi''nin 4. sırasında Mars yer almaktadır. Mars''ın ismi Roma tanrılarından gelmektedir. İki adet uydusu vardır ve isimleri ise Phobos ve Deimos''tur.
 
5. Jüpiter: Gezegenlerin konumunda göre 5. sırada Jüpiter bulunmaktadır. Bu gezegen hacim ve kütle bakımından en büyük gezegen olarak dikkat çekmektedir.
 
6. Satürn: 6. sırada yer alan Satürn en büyük ikinci gezegendir. Çağı 120.536 km olan bu gezegen oldukça hafif bir gezegendir. Çünkü bu gezegen gazlardan oluşmaktadır. Güneş etrafında yaklaşık olarak 30 yılda dönmektedir.
 
7. Uranüs: Sistemde 7. sırada yer alan bu gezegen 51.118 km çapındadır. Dış kısmında 13 tane halka bulunan gezegenin ortalama sıcaklığı ise 214 derecedir.
 
8. Neptün: Güneş Sistemi''nde son sırada Neptün bulunmaktadır. 8 sırada yer alan gezegenin en soğuk gezegen olduğunu söyleyebiliriz. 14 tane uydusu olan bu gezegende çok şiddetli fırtınalar yaşanmaktadır. Neptün mavi tonlarında bir renge sahiptir.
 
Plüton neden gezegenlikten çıkarıldı?
 
1930 yılında Clyde Tombaugh tarafından keşfedilen Plüton gezegeni 2006 yılında gezegen olmaktan çıkarılmıştır. Gezegenlikten çıkarılması için Uluslararası Astronomi Birliği tarafından pek çok neden ortaya sunulmuştur. Güneş sisteminde yer alan 8 gezegenden bazı noktalarda farklılaşan bu gezegen ilk olarak daha eliptik ve eğik bir yapıdadır. Plüto diğer gezegenlerin içerisinde uydu sayısı olarak da en son sıradadır.
 
Plüton gezegeninin sadece 1 uydusu bulunmaktadır. Adı Charon olan bu gezegenin diğer uydular ile bir benzerliği bulunmadığı için uydu olarak da kabul edilmemiştir. Charon, Platon''un uydusu olmaktan ziyade onunla çift gezegen gibi hareket etmiştir. Tüm bu incelemeler doğrultusunda Plüton gezegeni 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği tarafından Güneş sistemindeki 9. Gezegen sınıfından çıkarılmıştır. Uzun süre güneş sisteminden dışlanan gezegen olarak adlandırılan Plüton gezegeni halen cüce gezegen sınıfında yer almaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar