Fransa'dan tarihi karar: 1 Ocak 2024'ten itibaren yabancı imamlara görev yok!

Fransa'dan tarihi karar: 1 Ocak 2024'ten itibaren yabancı imamlara görev yok!
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ülkede yabancı ülkelerden getirilen imamların görev yapamayacağını açıkladı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, "İmamların Fransa'da eğitilmesi, Müslüman vatandaşlarımızın ibadetlerini cumhuriyet prensiplerine saygı içinde serbestçe yapmasını sağlaması açısından, Fransa İslamı Forumu'nun (FORIF) önceliklerinden biri" ifadesini kullanarak, Müslüman topluluğa yönelik önemli bir adımın altını çizdi.

Fransa İslam Konseyi (CFCM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, 18 Şubat 2020 tarihinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un başka ülkelerden gelen imamlardan oluşan "görevlendirilmiş imamlar" uygulamasının ocak 2024'ten itibaren sona ereceği hatırlatıldı. Bu kapsamda, Fransa'nın dini liderlik pozisyonlarının yerel topluluklar tarafından belirlenmesine yönelik süreçte önemli bir dönemeç yaşanacağı vurgulandı.

2.png

Fransa İslam Konseyi (CFCM) tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu kararını hatırlatmak üzere İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in ilgili ülkelere gönderdiği mektuba dikkat çekildi. Mektupta, Fransa'daki mevcut görevlendirilmiş imamların durumu ve ramazan ayı için görevlendirilen imamların durumu detaylı bir şekilde ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, Fransa ile ilgili ülkeler arasındaki çeşitli ikili anlaşmaların bu konuyu düzenlediğine dikkat çekilerek, CFCM'nin yurt dışından gelen imamlarla ilgili genel ilkeler üzerine yorum yapmayı amaçladığı ancak ortaya çıkan özel durumlar hakkında yorum yapmaktan kaçındığı belirtildi.

270 İMAM BULUNUYOR

Fransa'da görev yapan 270 imamın yabancı ülkelerden geldiği açıklamasında, bu rakamın ülkede görevli imamların yüzde 10'undan az bir orana denk geldiği vurgulandı.

Açıklamada, Fransa'da mevcut tüm dinlerin farklı nedenlere dayalı olarak din görevlisi eksikliğiyle mücadele ettiğine dikkat çekilerek, ülkede aktif olarak görev yapan 75 yaşın altındaki 7 bin Katolik papazdan 2 bininin yabancı ülkelerden geldiği ifade edildi.

1-001.jpg

"İMAMLARIN BELİRSİZ STATÜSÜ ZORLUK YARATIYOR"

Açıklamada, Müslüman cemaatinin bu konuda zorluk çektiğine değinilerek, "İmamların belirsiz statüsü ve birçok caminin imamları makul maaşlarla işe alacak mali kapasiteden yoksun olması nedeniyle, mesleğe ilgi uyandırmak zordur" ifadesine yer verildi.

Ayrıca, "mevcut mütevazı Müslüman eğitim enstitülerine kayıtlı adayların öğrenci statüsünün bulunmadığına ve eğitimlerinin sonunda tanınan bir diploma alamadıklarına" dikkat çekilerek, uzun süredir bilinen bu zorlukların çözümü için çaba harcanması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, CFCM'nin bu meseleye, temsil ettiği camilerin yerel liderleriyle birlikte çözüm aramayı amaçladığı belirtildi.

3-001.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar