Son dakika... Flaş açıklama geldi! EYT'nin Meclis'e geleceği tarih netleşti!

Son dakika... Flaş açıklama geldi! EYT'nin Meclis'e geleceği tarih netleşti!
Milyonlarca kinini merakla beklediği EYT düzenlemesi, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen yıkıcı felaket sebebiyle belirsizliğini korurken, düzenlemenin Meclis'e geleceği tarih de netleşti.

EYT düzenlemesinin 7 Şubat Salı günü Meclis Genel Kurulu''nda konuşulması bekleniyordu. Ancak Kahramanmaraş''ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından milli yas ilan edildi ve Meclis çalışmalarına ara verdi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, EYT görüşmelerinin yapılacağı tarihi açıkladı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin kanun teklifi TBMM''de alt komisyonlardan geçerek, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''na gelmişti. Burada da onaylanarak Genel Kurul’a 7 Şubat Salı günü geleceği planlanan EYT düzenlemesi, yüzyılın felaketi Kahramanmaraş depremlerinin ardından Meclis’in faaliyetlerine 1 hafta ara vermesinden dolayı ileri bir tarihe ertelenmişti.

GÖRÜŞMELER İÇİN TARİH BELLİ OLDU

Meclis’teki son aşaması onay için bekleyen EYT kanun taslağının 21 Şubat’ta milletvekillerinin önüne geleceği belirtildi. Konuya ilişkin açıklama ise AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan geldi. Genel Kurul’daki görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasına sunulması planlanan düzenlemenin, Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşması bekleniyor.

EYT ŞARTLARI NELER?

Mynet''te yer alan habere göre, Kanun teklifinde 8 Eylül 1999 ve daha önce başlayan SGK’lı EYT’liler için, 5000-5975 arasında değişen kademeli prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresinin tamamlanmış olma şartı bulunuyor. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a tabi olanlardan kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlayanlar da yasa çıktığında emekliliğe hak kazanacak. Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.

EYT’LİLERİN ORTALAMA MAAŞI

EYT’lilerin en çok merak ettiği konu ise emekli aylıklarının ne kadar olacağı. AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir EYT’lilerin emekli maaşına ilişkin en net rakamı açıkladı. EYT konusunda aylık bağlama oranlarıyla ilgili Aydemir, "Ortalama aylık tutarı; SSK''dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira. Bağ-Kur''dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira. Emekli Sandığı''ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması 8 bin 733 lira” bilgisini paylaştı.

EYT BAŞVURULARI SGK VE E-DEVLET’TEN

Başvurular, EYT yasasının TBMM''de kabul edilmesi ve Resmi Gazete''de yayımlanmasının ardından e-Devlet üzerinden alınmaya başlayacak. Koşulları yerine getiren kişiler, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet''ten başvuru yapabilecek. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar