Emekli maaşı hesaplama sistemi değişiyor: 4A, 4B, 4C, SSK ve Bağ-Kur emeklileri dikkat!

Emekli maaşı hesaplama sistemi değişiyor: 4A, 4B, 4C, SSK ve Bağ-Kur emeklileri dikkat!
15 milyon emeklinin maaş hesaplamasında uygulanan sistem kökten değişiyor. Yeni yapılacak düzenleme ile bütün emeklilerin dönemlik olarak hesaplanan emekli maaşındaki kat sayılar yeniden belirlenecek. Detaylar haberimizde...

Türkiye''de şu an için emeklilerin maaşı hesaplanırken uygulanan 3 hesap kalemi bulunmakta.En yüksek emekli aylığı bağlama oranı, 2000 yılından önce çalışılan dönemi kapsıyorken, Bu dönemi 2000 ve Eylül 2008 arasında çalışılan dönem takip ediyor. Maaşlara en az etkisi bulunan dönem ise Ekim 2008 tarihinden sonraki bölümü kapsıyor.

Akşam gazetesinde yer alan habere göre Ekim 2008 sonrası dönemde sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş yaşanıyor. Şu anda yürürlükte olan karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine, bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi için çalışmalara başlandı.

UYGULANIRSA EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELECEK

2 milyon 250 bin EYT''linin de dahil olmasıyla birlikte sayıları 15 milyonu geçecek olan emekliler için hayati öneme sahip olan bu düzenlemenin uygulanması halinde, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaşlarda ciddi bir artış yaşanacak. Yapılacak düzenleme ile 2000 yılı öncesinde emekli olanlarda hesaplanan prim aralığı ile sonraki dönemler arasındaki makas büyük ölçüde kapanacak. 

SSK VE MEMUR AYRIMI KALKABİLİR

Emekliler, ayrıca kuruma göre farklı zam sisteminin de sona ermesini istiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine başka, memur emeklilerine başka zam yapılması uygulamasına son verilmesi talepleri var.






 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar