Evren Devrim Zelyut’tan dolar kıtlığı uyarısı: Sonbahar yıpratacak!

Evren Devrim Zelyut’tan dolar kıtlığı uyarısı: Sonbahar yıpratacak!
Ekonomist Evren Devrim Zelyut, güncel ekonomik koşulları değerlendirdiği yazısında sonbahar aylarına işaret ederek uyardı.

EVREN DEVRİM ZELYUT: SONBAHAR YIPRATACAK!

Gazetesi yazarı ekonomist Evren Devrim Zelyut, ülkenin ekonomik koşullarını ve uluslararası piyasalarda yaşanan gelişilmişleri değerlendirdi.

Zelyut, FED''in devam edeceği söylenen faiz artırımlarının dolar kurunu yükseltici etkisinin de hükümet tarafından göz ardı edildiğini belirtti.

Ekonomist Zelyut, şunları aktardı

“Dün TÜİK, Dış Ticaret İstatistikleri, Temmuz 2022 raporunu yayımladı. Buna göre, Ocak-Temmuz döneminde ihracat %19,1, ithalat %40,7 arttı. Verilen açığa baktığımızda ise, Ocak-Temmuz döneminde dış ticaret açığı %143,7 artarak 25 milyar 510 milyon dolardan, 62 milyar 177 milyon dolara yükseldi. Buradan çıkan sonuç, AKP ekonomi modelinin sürekli söylediğimiz üzere üretmek için dışarıya muhtaç olduğu, dış girdi aldıkça da kasadaki parayı Almana, Çinliye, Hintliye kaptırdığıdır.

‘DOLAR KITLIĞI YAKLAŞIYOR!’

AKP ekonomi yönetiminin ikinci sığ bakış açısı ise ABD Merkez Bankası FED''in yapacağı operasyonlar hakkındadır. Biliyorsunuz Nebati, FED faiz artırımları için bizi ilgilendirmez demişti. Ancak o lafından sonra kur 18''i de devirdi. Geçtiğimiz hafta ABD''nin Jackson Hole kasabasında toplanan FED kurmayları para politikasını konuştu. Bu toplantıdan çıkan ana sonuç FED''in enflasyonu düşürmek için büyüme ve istihdamı belli bir süre feda edebileceği olmuştur. Yani durgunluğu göze alarak FED enflasyonu düşürmek için faiz artırımlarına ve bastığı parayı her ay 95 milyar dolar olarak çekeceğini işaret etmiştir. Peki FED''in faiz artırımlarında agresif olacağı ve fiziki olarak doları azaltması Türkiye''de kuru etkilemez mi? Elbette etkiliyor! Ancak bunu AKP ekonomi yönetimi görmezden geliyor, onlar Körfez''den gelecek sermayeye umutlarını bağlamış durumdalar. Ancak doların patronu FED, küresel dolar akışını böyle belirlerse elin doları ile bu dalgaya ne kadar direnebilirsiniz? AKP 2008 sonrası halkın gönlünü nasıl kazanmıştı? FED''in krizde bastığı paralar Türkiye''ye de girip kuru düşürünce 1990''larda ağır enflasyon altında ezilen vatandaş düşen enflasyonla nefes almıştı. Kerameti AKP''de sanan seçmen AKP''yi baş tacı yapmıştı. Ancak o sermaye hareketleri 2013''den beri tersine döndü. Uzun süredir dolar kaçıyor, kur yükseliyor, dış girdi bağı olduğu için enflasyon yükseliyor. İşte şimdi Türkiye üzerine dışarıdan bir taraftan enerji fırtınası, diğer taraftan FED politikaları ile oluşan dolar kıtlığı fırtınası yaklaşıyor.

‘SONBAHAR…’

Bir fırtına döne döne gelir, önce kenarları vurur, Türkiye''ye kenarları vurdu ve kuru 18 üzerine attı. Daha sonra ortasında bir delik olur, ona fırtına gözü derler, orada sert rüzgârlar ve yağış kesilir, şimdi Körfez sermayesi ile fırtınanın gözünde rahatız ama o akış bitince ekonomi sallanmaya başlayacak, sonbahar ve kış, kurun ve enflasyonun halkı yıprattığı bir dönem olacak. AKP fırtına ile geldi, fırtına ekti, kasırga biçecek, sert rüzgârlarla gelen, yine sert rüzgârlar eşliğinde tarihin çöplüğüne gidecek….”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar