Evlilik hayalleri olanlar enflasyon duvarına çarpıyor! Ev kurma maliyeti bir yılda iki kat arttı

Evlilik hayalleri olanlar enflasyon duvarına çarpıyor! Ev kurma maliyeti bir yılda iki kat arttı
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte düğün sezonu da başladı. Ancak yüksek enflasyon, düğün alışverişi yapan çiftleri zorluyor. Geçen yıl orta kalitede bir ev kurmanın maliyeti 300 bin TL civarındayken, bu yıl bu rakam 450-500 bin TL'ye yükseldi. Düğün masrafları da eklenince, evlenmenin maliyeti 600 bin TL'yi aştı.

Fiyatların yükselmesiyle birlikte, ekonomideki sıkılaştırma politikaları kapsamında taksit sınırlaması getirilmesi, beyaz eşya ve mobilya üreticilerinin tepkisine neden oluyor. Üreticiler, geçmiş yıllara göre düğün alışverişinde talebin azaldığını ve insanların daha ucuz ürünlere yöneldiğini belirtiyorlar. Türkiye genelinde yılda ortalama 700 bin çift evleniyor.

evlilik-bublogta-2000x1335.jpg

ORTALAMA 700 BİN ÇİFT EVLENİYOR

Enflasyonun en büyük sorun olduğu düğün sezonu da başladı. Bu yılki evlenecek çiftlerin en büyük sorunu yüksek enflasyon. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Elektrikli Ev Aletleri Komisyonu Başkanı Fadıl Hekimoğlu'na göre, alışverişlerde bir hareketlenme başladı, ancak beklenen seviyede değil. Hekimoğlu, "Geçen yıla göre düşük. Beyaz eşyada fiyatlar yüzde 60-65 civarında arttı, mobilyada ise biraz daha fazla" dedi. Ayrıca taksit sınırlamasının tüketicileri zorladığını belirten Hekimoğlu, "Özellikle çeyiz alımlarında düşük taksit sayısı ve kredi zorluğu tüketicileri oldukça zorluyor. Bu konuda bir gevşeme gerekli. En azından 12 taksit yapılabilmeli" şeklinde konuştu.

82ef3765-6b0a-4e82-95ce-0be7f9ca9862.jpg

Tüketicinin orta ve alt segment ürünlere yönelmesiyle ilgili de konuşan Hekimoğlu, "Eskiden aralarındaki fiyat farkı 3-4 bin TL'ydi, şimdi ise 15-20 bin TL oldu" dedi. Ev mobilyası kategorisinde sepet fiyatlarının son yıllarda oldukça yükseldiğini belirten Konfor Mobilya İcra Kurulu Üyesi Akın Can da "Tüketiciler yüksek sepet ortalamalarına sahip ürünleri, yüksek taksit seçenekleri ile aylık alım güçlerine indirgeyebiliyorlar. Bu sebeple taksitlerde ekstra bir sınırlama olmamalı" şeklinde konuştu.

DÖVİZ ARTTIKÇA FİYATLAR DA ARTIYOR

Döviz kurlarındaki artışların fiyatları etkileyeceğini ifade eden Doğanlar Mobilya Grubu CEO'su Mustafa Karamemiş ise "Fiyatları artırmak için sadece asgari ücret artışlarının maliyet üzerinde bir etkisi oldu. Döviz kurlarındaki artışların maliyetlerimize etkisi olacağı için kontrollü bir artış yaşanacaktır" dedi. Arzum'un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı da "Fiyat artışı ve taksit azaltılması" endişesinin satışları etkilediğini söyledi ve "Anneler Günü gibi etkinlikler talebi artırmaya devam edecek" diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar