İŞKUR'dan yeni araştırma! Bakan Işıkhan 10 yılda en çok eleman aranan meslekleri açıkladı

İŞKUR'dan yeni araştırma! Bakan Işıkhan 10 yılda en çok eleman aranan meslekleri açıkladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, önümüzdeki 10 yılda öne çıkması beklenen meslekler ve en büyük eleman ihtiyacı olan meslekleri kamuoyuyla paylaştı.

Bakan Işıkhan, işgücü piyasasının taleplerini belirleyerek etkili çözümler üretmek için yürütülen çalışmalara devam ettiklerini sosyal medya hesabından duyurdu. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından 2023'te 2 veya daha fazla istihdam sağlayan 86 bin iş yerine yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan İşgücü Piyasası Araştırması'nın sonuçlarını açıklayan Bakan Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:

5-ghtd.webp

"İmalat sektörü, iş gücü ihtiyacının en yoğun olduğu alan olarak öne çıkıyor. İşveren geri bildirimlerine dayanarak gelecek 10 yılda öne çıkması beklenen meslekler arasında yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ile CNC operatörü yer alıyor."

Yapılan açıklamaya göre, İŞKUR'un 5 Haziran-14 Temmuz 2023 tarihlerinde uyguladığı araştırmada çalışanların %70'i erkek, %30'u kadınlardan oluştu. Kadın çalışanların sayısının, erkeklerden daha fazla olduğu sektörlerin başında "insan sağlığı ve sosyal hizmetler" ile "eğitim" sektörleri geliyor. Ayrıca kısmi zamanlı çalışma yapılan iş yerlerinde kadın istihdamının, kısmi zamanlı çalışma yapılmayan iş yerlerine kıyasla daha yüksek olduğu tespit edildi.

4-ugoo.webp

ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI

Araştırmaya göre, işgücü ihtiyacının en yoğun olduğu imalat sektöründe iş yerlerinin %16,6'sında ve aynı sektördeki 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinin %37,3'ünde eleman ihtiyacı bulunuyor.

En fazla eleman aranan meslekler arasında ise makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü yer alıyor.

Açık işlerde en çok aranan beceriler, "yeterli mesleki ve teknik bilgi" ile "iş tecrübesi" oldu. Ülke genelinde iş yerlerinin %8,7'sinde açık iş bulunurken, bu oranın 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde %27,6'ya ulaştığı belirlendi. Kadın iş gücünün tercih edildiği açık işlerde öne çıkan meslekler arasında ise makineci (dikiş), temizlik görevlisi, satış danışmanı, mutfak görevlisi, mantı ustası, ön muhasebeci, garson, konfeksiyon işçisi, aşçı ve okul öncesi öğretmeni bulunuyor.

6-aj1z.webp

Eleman temininde güçlük çekilen 10 meslek üzerine yapılan araştırmada, işverenlerin %12,5'inin eleman bulmada zorlandığı belirlendi. En fazla güçlük çekilen meslekler arasında makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, yük taşıma şoförü, akaryakıt satış elemanı ve çelik kaynakçısı yer aldı.

EN FAZLA ELEMAN ARANAN MESLEKLER

Bu mesleklerde eleman teminindeki zorlukların başlıca nedenleri, ilgili alanda yeterli iş başvurusunun olmaması, gereken mesleki becerilere sahip eleman bulunamaması ve yeterli iş tecrübesine sahip elemanların bulunamaması olarak sıralandı. Araştırmaya katılan iş yerlerinin yüzde 5,4'ünün bir yıl sonraki istihdam artışı beklentisinin olduğu belirlendi.

En fazla istihdam artışı beklenen 10 meslek arasında garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük taşıma şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri meslekleri yer aldı.

İŞ VERENLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞME YAPACAK

İŞKUR, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırmasını 15 Nisan-17 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirecek. Bu yılki araştırma, geçmiş yıllardan farklı olarak tamamen yüz yüze görüşmelerle yapılacak. Türkiye genelinde iş gücü piyasasının talep tarafını detaylı bir şekilde inceleyecek olan araştırma, iş yerlerinin yapısal özellikleri, çalışan sayıları, açık iş pozisyonları, eleman temininde yaşadıkları zorluklar ve istihdam beklentileri gibi verileri toplayarak geleceğin mesleklerine yönelik tahminlerde bulunacak.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar