Ev ve arsa alacaklara ikramiye gibi fırsat! Ünlü ekonomist Hatice Kolçak fırsatlar başladı diyerek tarih verdi

Ev ve arsa alacaklara ikramiye gibi fırsat! Ünlü ekonomist Hatice Kolçak fırsatlar başladı diyerek tarih verdi
Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 30’a yükseltmesi sonrası konut piyasasında fiyatlar düşmeye başladı. Ekonomist Hatice Kolçak, bu durumun alıcılar için fırsat olduğunu söyledi. İşte detaylar...

SERPİL DEMİR-GÜNBOYU

Konut fiyatları son yıllarda hızla arttı. Merkez Bankası’nın konut fiyat endeksi, enflasyonun altında yüzde 7 olarak açıklandı. Ancak geçen sene ağustos ayından itibaren konut fiyatlarındaki yükseliş hızı yavaşladı. Bunun nedeni, Merkez Bankası’nın faiz politikasını değiştirmesi ve faizleri 500 baz puan artırarak yüzde 30 seviyesine çıkarması oldu.

Bu durum, konut piyasasını sıkıştırdı ve satıcıların fiyatları indirmek zorunda kaldığı bir ortam yarattı.

Ekonomist Hatice Kolçak, bu durumu 2019 yılına benzetti. O dönemde de doların hızlı yükselişi ve faizlerin artması nedeniyle insanların evlerini satıp dolar veya faize geçtiğini belirtti. Kolçak, bunun büyük bir hata olduğunu ve bir daha o evleri yakalayamayabileceklerini söyledi.

Kolçak, elinde nakit olan alıcılar için ise bu durumun çok güzel bir fırsat olduğunu ifade etti. Konut fiyatlarının inşaat maliyet endeksi, enflasyon ve doların etkisiyle ileride tekrar yükseleceğini ancak bunun hemen olmayacağını kaydetti. Kolçak, “Fırsatlar başladı arkadaşlar öyle söyleyeyim araştırma yapmaya başlayın” dedi.

KONUT FİYATLARINDA KÖPÜK OLUŞTU

İnsanların enflasyondan kaçmak için faize yöneldiğini belirten Kolçak, "Konut fiyatları zaten artmaya devam edecekti ama öyle bir arttı ki bu sebeplerden dolayı orada bir köpük oluştu. Yani olması gerekenden çok fazla arttı biz zirveyi gördük. Şimdi o zirveden düşüş başladı. Ne zaman başladı? Bunu vatandaş birebir hissetmez biz bunu grafiklerden görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Geçen sene ağustos itibarıyla konut fiyatlarındaki yükseliş hızının yavaşladığını belirten Kolçak, faiz politikası değişmediği sürece konut piyasasının daha da sıkışacağını ve fiyatların gevşeyeceğini söyledi.

SATMAK ZORUNDA OLANLAR FİYATLARI İNDİRECEK

Bu süreçte yaşanabilecekleri anlatan Kolçak, "Satmak zorunda olanlar fiyatları indirmek zorunda kalacak" dedi.

"FIRSATLAR BAŞLADI ARAŞTIRMA YAPMAYA BAŞLAYIN"

İnşaat maliyet endeksi, enflasyon ve doların konut fiyatlarına yansıyacağını ancak hemen yansımayacağını belirten Kolçak, piyasalar normale döndüğünde konut fiyatlarının yükseleceğini kaydederek, "O nedenle bugün sattım yarın yerine koyamayabilirsiniz küçük yatırımcı özellikle çok önemli ama almak isteyenler için çok güzel bir dönem başladı nakitte olanlar... Fırsatlar başladı arkadaşlar öyle söyleyeyim araştırma yapmaya başlayın" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar