Erdoğan ve Bahçeli Can Atalay için son kararını verdi: TBMM’den ne istediler?

Erdoğan ve Bahçeli Can Atalay için son kararını verdi: TBMM’den ne istediler?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ortak karar alarak, TBMM Başkanlığı’ndan, “Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin yargı kararının okutulmasını istediği” öne sürüldü.

TBMM Genel Kurulu, yeni yıl arasının ardından çalışmalara 16 Ocak Salı günü tekrar başlayacak. TBMM’deki ilk mesaide önemli gündem maddelerinden biri ise "Can Atalay kararının okunması" olduğu öğrenildi.

Yargıtay'ın, Atalay'ın tahliye talebini reddederek AYM'nin kararına uyulmaması yönünde bir karar vermesi üzerine, milletvekilliğinin düşürülmesi için TBMM'ye yeni bir yazı gönderildi.
Yargıtay'ın kararının ardından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Yargıtay’ın şerefli hâkimlerini yürekten kutluyoruz" ifadelerini kullanırken, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum da "AYM malul olmuş bir yapıdır" şeklindeki bir yazı kaleme almıştı.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun kulis haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin, TBMM Başkanlığı'ndan "Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin yargı kararının okutulmasını" istediği iddia ediliyor.

Ancak TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, daha önceki açıklamalarında, "yargı sürecinin tamamlanmasını beklemekten yana tavır aldığını" ifade etmişti.

TBMM Genel Kurulu'nda Atalay hakkındaki kararın okunmasıyla birlikte, Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesi bekleniyor.

YARGITAY CAN ATALAY KARARINA UYMADI

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararını görüşerek, AYM'nin kararına uyulmaması yönünde bir karar aldı. Daire, 3 Ocak'ta açıkladığı kararda, AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değer taşımadığını vurgulayarak, bu karara uyulmamasını kararlaştırdı.

Daire, Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın bulunmadığını belirterek, AYM'nin kararını "jüristokratik" bir davranış olarak niteledi. Ayrıca, Atalay hakkındaki “hakkındaki yargılamanın durdurularak tahliye edilmesine” yönelik ilk AYM kararına uymayan ve anayasaya aykırı davrandıkları gerekçesiyle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

İkinci kararda ise AYM'nin “Kararlarıma uyulması zorunlu” mesajına sert tepki gösteren Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu kararı “hukuki değerden yoksun” olarak niteledi ve Atalay’ın tahliye talebini reddetti. Ayrıca, Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi için TBMM’ye yeniden yazı gönderdi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar