DSÖ'nün açıkladığı X hastalığı nedir? X hastalığı nasıl bulaşır? X hastalığı Türkiye'de var mı?

DSÖ'nün açıkladığı X hastalığı nedir? X hastalığı nasıl bulaşır? X hastalığı Türkiye'de var mı?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından COVİD-19'dan 20 kat daha ölümcül olduğu tahmin edilen X hastalığı hakkında uyarı yapıldı. Peki DSÖ'nün açıkladığı X hastalığı nedir? X hastalığı nasıl bulaşır? X hastalığı Türkiye'de var mı?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) öncelikli patojenler listesine 2017'de dahil edilen X Hastalığı, global salgınlara karşı tıbbi önlemleri hızlandırmayı amaçlayan bir konsept olarak ortaya çıktı. Peki DSÖ'nün uyardığı X hastalığı nedir? X hastalığı nasıl bulaşır? X hastalığı Türkiye'de var mı?

X HASTALIĞI NEDİR?

DSÖ, X hastalığını 2017'de araştırılması gereken öncelikli patojenler listesine almıştır. COVİD-19 bir X hastalığı örneğidir. Yani X hastalığı insanlara ve diğer canlı türlerine bulaşma potansiyeli olan hastalıkları kapsamaktadır.

DSÖ, bilinmeyen hastalıklara karşı Ar-Ge çalışmalarını hızlandırmak amacıyla 2014-2016 Ebola salgınından sonra bir uyanış yaşamıştır. "Öncelikli hastalıklar" için bir dizi aracın geliştirilmesini amaçlayan bir Ar-Ge planı oluşturmuştur. Bu planın listesinde COVİD-19, Kırım-Kongo kanamalı ateşi, Ebola, Lassa ateşi, MERS, SARS, Nipah virüsü gibi hastalıklar bulunmaktadır.

COVID-19 X HASTALIĞI PROGRAMI SAYESİNDE HIZLI ÇÖZÜLDÜ

X hastalığı kapsamında yapılan çalışmalar, COVİD-19'a hızlı bir reaksiyon verilmesine olanak tanıyan teknolojik gelişmelere imkan sağlamıştır. Salgın tehditlerine karşı alınan önlemler arasında DSÖ'nün Ar-Ge planı, Uluslararası Sağlık Tüzüğü'nün güncellenmesi, Dünya Bankası tarafından onaylanan yeni bir fon, DSÖ Pandemi ve Salgın İstihbarat Merkezi gibi çeşitli girişimler bulunmaktadır. Bu çalışmalar, gelecekteki salgınları önleme ve tedavi etme amacını taşımaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar