Diyanet'ten "depremzede evlatlıkla evlenilebilir" fetvası!

Diyanet'ten "depremzede evlatlıkla evlenilebilir" fetvası!
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından ailesiz kalan çocuklar için "evlat edinme" seferberliği başlatıldı. Diyanet ise "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" sorusuna iğrenç bir yanıt verdi.

Merkez üssü Kahramanmaraş''ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarının 12. gününe girildi. Bütün Türkiye''yi yasa boğan depremin ardından, anne ve babasını kaybeden pek çok çocuğun akıbeti tartışılırken, Diyanet İşleri Başkanlığı, kendilerine sorulan "Depremzede çocuklar evlat edinebilir mi?" sorusuna akıllara ziyan bir yanıt verdi. 

"EVLAT EDİNEN İLE NİKAH DÜŞER"

Toplumdaki her sorunu bir şekilde cinsellik üzerinden yorumlamayı başaran Diyanet, bu soruya da kurulacak aile ilişkisini değerlendirmek yerine "Evlat edinen ile evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz" yanıtını verdi. 

BirGün''den Mustafa Bildircin''in haberine göre; depremde ailesini kaybeden ve kaçırıldığı iddia edilen refakatsiz çocukların takibine yönelik halen etkili bir takip sistemi kurulamazken Diyanet, ailelerin evlat edindikleri çocuklara, "Öz evlat gibi davranmasının" doğru olmadığını ve "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını" açıkladı.

"EVLAT EDİNENLE EVLATLIK ARASINDA EVLENME ENGELİ YOKTUR"

Depremde ailesini kaybeden ve kaçırıldığı iddia edilen refakatsiz çocukların takibine yönelik halen etkili bir takip sistemi kurulamazken Diyanet, ailelerin evlat edindikleri çocuklara, "Öz evlat gibi davranmasının" doğru olmadığını ve "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını" açıkladı.

Din İşleri Yüksek Kurulu''nun sitesinde, "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" sorusuna verilen yanıtta şu ifadeler kullanıldı:

"Dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte hukuki birtakım sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesi kabul edilmiş değildir. Buna göre, evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi, evlatlığın kendi öz anne babasının yerine, evlat edinenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir.

KEFEN FETVASI

Öte yandan Diyanet, "Deprem bölgesinde kefen sorunu yok" açıklamasına karşın "Deprem bölgelerinde kefen bulunamadığı takdirde cenazelerin ceset torbasıyla gömülmesi caiz midir?" sorusuna da dikkati çeken bir yanıt verdi. Yanıtta, şu ifadelere yer verildi:

"Cenazenin kefenlenmesi, Müslümanların üzerine farz-ı kifâyedir. Bilindiği gibi kefenleme normal şartlar altında erkekler için üç parça; kadınlar için de beş parça bez ile yapılır. Buna yetecek kefen örtüsü bulunamaması halinde kefenleme, erkekler için iki parça, kadınlar için de üç parça bez ile yapılır. Bunların da bulunamaması halinde vücudun bütününü örtecek bir bez kefen için yeterli olur. Bununla birlikte kefen, bez ve benzeri malzemenin bulunamaması veya farklı sebeplerle kullanılamaması durumunda ceset torbasının kefen sayılarak cenazenin defnedilmesi de caizdir."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar