Diyanet kadınları pantolon üzerinden hedef aldı

Diyanet kadınları pantolon üzerinden hedef aldı
Diyanet İşleri Başkanlığı her hafta kendisini yenilmeye, gündemde kalmaya devam ediyor. Diyanet TV'de yayımlanan programda İdris Bozkurt, "Pantolon dediğimiz şeyler, daracık şeyler oluyor. Son zamanlarda da tayt şeklinde pantolonları tasvip etmek, toplumun huzuruna onunla çıkmak tasvip edilir şeyler değil" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı''na ait kanalda 13 Ağustos''ta yapılan programın konuğu olan Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi İdris Bozkurt sarf ettiği sözlerle tepki çekti. Bozkurt, "Hepimiz kabul edelim, pantolon dediğimiz şeyler, daracık şeyler oluyor. Hele hele kadınlarımızda... Son zamanlarda da tayt şeklinde pantolonları tasvip etmek, toplumun huzuruna onunla çıkmak tasvip edilir şeyler değil. Dini kuralların ihlalidir" dedi. 

Tesettürün örtünmek olduğunu söyleyen Bozkurt, "Bir kadının; yabancılara yani kendisine nikâh düşen yabancı kişilere karşı el, yüz ve ayak dışındaki yerlerini kapatması gerekiyor. Örtünmek dini bir vecibe. Allah’ın bir emri" ifadelerini kullandı.

"TESETTÜR DİNCİ POLİTİKALARA ALET EDİLİYOR"

Konuyla ilgili Cumhuriyet Gazetesi''nden Sefa Uyar''a konuşan İlahiyatçı ve felsefeci Prof. Dr. Şahin Filiz Kuran''da tesettürün olmadığını söyledi. Tesettürün dinci politikalara alet edildiğini ve kadınlar üzerinde cehennem korkusuyla baskı kurulduğunu belirten Filiz,  “El, yüz ve ayak dışındaki yerler” tanımına Hz. Muhammed''in yaşamını inceleyen İbn İshak''ın siyerinde ve diğer siyeri nebilerde rastlanmadığını belirtti. 

"ÖRTÜNMEMEK İÇİN DİNSİZ OLMAZ GEREKMEZ"

Prof. Dr. Şahin Filiz; "Nur Suresi 31. ayette ve Ahzap Suresi’nde geçen örtünme de göğüslerin örtünmesi konusundadır. Kadını salt güvenlikçi ve himayeci tedbirlerin nesnesine dönüştürmek, onu kapitalizmden daha beter araçsallaştırmak demektir. Örtünmek için dindar; örtünmemek için dinsiz olmak gerekmez. Konuk, Diyanet TV’deki konuşmasıyla kadınları aşağılayan ve toplumsal ayrımlaşmaları körükleyen cahil imamın cehaletini meşrulaştırmaya ve o hakaretleri resmi bir dini otorite tarafından onaylamaya çalışmıştır. İslam’da olmayan bir hükmü, sırf politik ve ekonomik nedenlerle varmış gibi vaaz etmek; bu yanlışa dayanarak tesettür ve iman konularında keyfi tanımlar yapmak, sizi dinden; kurumunuzu da Cumhuriyet dairesinden çıkarır" diye konuştu.

"ALLAH İLE ALDATMA AŞAMASI TESETTÜRLE BAŞLADI"

Kadınların nasıl ve ne şekilde örtüneceğine dair belirgin bir hükmün bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Şahin Filiz Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi İdris Bozkurt''a da tepki gösterdi. Filiz, "Kimin hangi ayda nasıl giyineceğine dair hiç bir nass yoktur. Giyim-kuşam örfe, toplumsal kurallara ve kişilerin tercihlerine göre ortaya çıkar. Tesettür kavramı Kuran’da geçmiyor, kadınların nasıl örtüneceği konusunda açık ve belirgin bir hüküm bulunmuyor. ‘Allah ile aldatma’ aşaması kadınlarımızı, Kuran’da olmayan ‘tesettür’ uydurmasıyla baskı altına almakla başladı" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar